pátek 29. března 2024 Taťána

Vrtulník záchranné služby, který musel v úterý nouzově přistát, je opět v ostrém provozu

Záchranářský vrtulník slovenské firmy Air-Transport Europe (ATE), který musel v úterý dopoledne kvůli signalizaci možné technické závady motoru nouzově přistát v Olomouci, byl dnes ráno po technické revizi a výměně oleje opět nasazen do služby.

"Servisní oddělení ATE provedlo v úterý večer revizi vrtulníku a výměnu oleje. Stroj je podle jejich vyjádření provozuschopný a byl dnes v 07:00 nasazen do ostrého provozu," uvedl mluvčí záchranářů Zdeněk Hošák.

Vrtulník v úterý nouzově přistál v Olomouci, když přepravoval pacienta z obce Drahotuše do popáleninového centra v Brně. Kontrolka na palubní desce podle Hošáka signalizovala kovovou třísku v oleji rotoru. Posádce ani převáženému pacientovi se nic nestalo. Pro zraněného pacienta přijela na olomoucké letiště sanitka.

Podle vyjádření ředitele Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje Petra Hubáčka vrtulník přistál jen s jedním zapnutým motorem. Hubáček ČTK v úterý řekl, jde o závadu, která se běžně stává i u velkých dopravních letadel. Veškeré kontrolky začnou hlásit závadu na motoru a je nutné nouzové přistání a vypnutí motoru.

Firma ATE nouzové přistáni kvůli signalizaci kovové třísky v oleji potvrdila. Podle mluvčí Zuzany Hopjakové byly do motoru dodané nové součásti. "Při záběhu motoru se taková indikace může objevit," napsala ČTK. O nasazení nového typu vrtulníku v Olomouckém kraji firma neuvažuje. Ministerstvo zdravotnictví si vyžádalo informaci o události, pilot podle úřadu reagoval podle předpisů. Podle mluvčí ministerstva Štěpánky Čechové má firma smluvní lhůtu 12 hodin, do které musí od události přistavit technicky způsobilý stroj a předložit posudek o provozuschopnosti.

Společnost ATE, která provozuje vrtulníkovou záchrannou službu na Slovensku, vyhrála loni výběrové řízení na provozovatele letecké záchranky v Olomouckém kraji. Od 1. ledna v regionu nasadila více než dvě desítky let starý vrtulník Agusta A109 K2. Předtím tam provoz pomocí vrtulníku Eurocopter pořízeného v roce 2010 zajišťovala firma Alfa-Helicopter. Kraj změnu kritizoval, protože jediným kritériem při výběru byla cena. Podle hejtmana Oto Košty (ANO) se služba po technické stránce vrátila do doby před 25 lety, kdy v kraji začínala. Hejtman připomněl, že k podmínkám tendru nemohli mít připomínky zástupci záchranných služeb. Výběrové řízení označil za nesmyslné a požádá ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD) o schůzku.

Firma ATE zvítězila ve výběrovém řízení i na provozovatele letecké záchranné služby ze základny v Ústí nad Labem a službu tam měla zajišťovat rovněž od ledna. Ministerstvo zdravotnictví tendr ale zrušilo kvůli nejasnosti ohledně technických požadavků na vrtulníky.

Čtěte více:

 

Autoři | Foto Facebook ZZSOK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.