čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Nemocnému Tomáškovi ze Šumperska pomáhají Dobří andělé již 9 měsíců

V březnu loňského roku se Tomáškovi z Úsova a jeho rodině změnil život ze dne na den. Lékaři mu diagnostikovali onkologické onemocnění zvané osteosarkom, tedy nádor kosti.

Léčbu zahájil Tomášek v brněnské Fakultní nemocnici, kde ještě v dubnu prošel první z několika sérií chemoterapie. Maminka dočasně přestala chodit do zaměstnání, aby se synem mohla být po celou dobu jeho léčby. Finanční zajištění rodiny a péče o Tomáškovu sestru Martinu tak zůstala pouze na tatínkovi. Nyní je Tomášek po operaci, při které mu byla odstraněna část holenní kosti s nádorem a nahrazena štěpem. Současně s tím prodělává další sérii chemoterapie a střídavě pobývá doma a v nemocnici.

V začátku léčby byla rodině nabídnuta podpora Dobrých andělů, kteří jim již devět měsíců pravidelně finančně pomáhají. „Doprava do nemocnice, nákup léků a doplňků, didaktické pomůcky, ale i hračky," vyjmenovává maminka seznam věcí, na které příspěvky Dobrých andělů využívá nejčastěji a dodává: „Děkujeme, Dobří andělé, že existujete. Až v současné situaci jsme si uvědomili Váš význam.“

Tomášek se do školy vrátí pravděpodobně nejdříve v září. Zatím se učí s rodiči doma nebo s paní učitelkou v nemocnici. Čeká jej dokončení chemoterapie, pravidelná kontrolní vyšetření a podávání podpůrných léků po dobu půl roku, které bude doprovázet dlouhodobá rehabilitace. Dobří andělé budou rodině pomáhat i po ukončení onkologické léčby, neboť návrat do běžného života bývá u dětských pacientů, i vzhledem k výrazně oslabenému imunitnímu systému a tedy náchylnosti k běžným onemocněním, obvykle pozvolný.

„Během pěti let Systémem pomoci nadace DOBRÝ ANDĚL prošlo více než 3 800 rodin, vidíme mnoho příběhů a dopadů léčby, se kterými se rodiny potýkají,“ říká Petr Sýkora, spoluzakladatel nadace. Stanovením diagnózy se rodině zcela mění život. V prvním roce léčby doprovází 89 % rodičů své dítě v nemocnici. S tím se pojí téměř okamžité přerušení zaměstnání a pokles příjmů. Částečně pomáhají příspěvky od státu a neziskových organizací, léčba i rekonvalescence je však nákladná a rodiny mnohdy potřebují více prostředků. 

Největším výdajem je nízkobakteriální strava. V rámci této diety, ordinované prakticky u všech onkologických onemocnění, jsou pacientovi podávány co nejkvalitnější potraviny, které musí být vždy čerstvé, nesmí být nijak ohřívány ani dlouhodobě skladovány. Mnoho potravin tedy přijde na zmar. 

V České republice je ročně u 350 dětí diagnostikováno onkologické onemocnění. O finanční pomoc Dobrých andělů zažádá více než 70 % z nich. Pravidelná finanční pomoc usnadňuje rodinám překonat těžké životní období. Díky ní se mohou lépe soustředit na léčbu malého pacienta. Petr Sýkora komentuje pomoc Dobrých andělů: „Myslím, že Dobří andělé částečně nahrazují nejen po finanční, ale i po psychické stránce úlohu velké rodiny, jejíž role v současné době pomalu ustupuje do pozadí. A za to jim velmi děkujeme!

Čtěte více:

Foto Dobrý anděl | Zdroj Dobrý anděl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.