čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Záchranáři Olomouckého kraje historicky poprvé udělovali ceny Hrdinům regionu

Páteční večer 17.2.2017 v duchu premiérového 0.reprezentativního společenského večera s udílením ceny „Hrdinové regionu“ přinesl také vůbec první oceněné. Hrdinové všedních dnů, kteří se nepřipraveně ocitli před situací s nutností pomoci lidem v nouzi a jejichž odhodlání zachránilo lidský život.

Složky Integrovaného záchranného systému pod záštitou hejtmana Olomouckého kraje se rozhodly každoročně udělovat při společenském setkání cenu „Hrdinové regionu“. V letošním roce každá ze složek, tedy Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje, Hasičských záchranný sbor Olomouckého kraje a Policie ČR (krajské ředitelství policie Olomouckého kraje) nominovala své hrdiny (osobnosti jmenovitě viz níže). Organizátoři úvodního ročníku pro konání vybrali prostory Clarion Congress Hotelu Olomouc.

Úderem dvacáté hodiny po úvodním akrobatickém vystoupení na šálách navodil v zaplněném sálu atmosféru videoklip o činnosti složek IZS, zaměřený nejen emotivně, ale i jako podnět k zamyšlení. Videoklip je současně věnován těm, kteří svůj život při výkonu svého povolání obětovali pro záchranu jiných. Vyjadřuje také úctu hasičům, obětem posledních dnů při vážných tragických událostech.

Během společenského večera v tematickém duchu nahlédl doprovodný program do života záchranných složek. Vzpomínkové videoklipy o hasičích, záchranné službě a v příbězích, které píše sám život, humorně doplnila scénka vystoupení olomouckého divadla Tramtárie. Program zpestřila i přehlídka společenských a pracovních oděvů pro záchranné složky z dílny partnerské firmy Koutný z Prostějova. Příjemnou atmosféru v hudebním podání navozovala skupina Party Leaders společně s místní kapelou O5 a Radeček (Šumperk, Olomoucký kraj). Během večera zástupci Olomouckého kraje a ředitelé jednotlivých složek IZS také připomenuli oceněné hrdiny z dob historie našeho kraje a z jejich rukou byl dvaadvaceti zmiňovaným předán pamětní certifikát z prvního udílení cen „Hrdinové regionu“. Současně byla udělena speciální cena aplikace „Záchranka“, projektu s významným přínosemí zdravotnické záchranné službě napříč celou republikou (oceněný jmenovitě viz níže). Celým večerem bravurně provázel moderátor Lukáš Hejlík, do řad účastníků společenského setkání usednul herec Radim Fiala á la „doktor Hanák“. Oba pánové, známí z televizního seriálu z rolí záchranářů, tak oborově navozovali atmosféru a připomenuli, která ze složek si pro ten úvodní ročník vzala patronaci.

Poděkování a přání podobného úspěchu tohoto projektu do dalších let v zaplněném sálu pronesl jeden z autorů myšlenky pro uspořádání akce ředitel Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje Petr Hubáček a závěrem symbolicky předal pomyslnou štafetu řediteli Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Karlu Kolaříkovi.

Ocenění za záchranu lidského života:

Medaile Olomouckého kraje za „Záchranu lidského života“ udělena na návrh Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje:

  • Janě Balcárkové

Dne 16. července 2016 v ranních hodinách mezi obcemi Králová a Červenka na Uničovsku zachránila paní Balcárková muže z havarovaného vozidla.  Ve chvíli, kdy volala na zdravotnickou záchrannou službu, auto explodovalo.

Medaile Olomouckého kraje za „Záchranu lidského života“ uděleny na návrh Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje:

  • stržm. Martinu Holanovi
  • strážníku Ondřeji Kuldovi

Dne 31. října 2016 v Hranicích skočili oba příslušníci policie do řeky Bečvy a na břeh vytáhli topící se 60letou ženu. Po vytažení z vody zachránci zahájili oživování, a to až do příjezdu posádky záchranné zdravotnické služby, které se následně podařilo obnovit ženiny základní životní funkce. (Bohužel žena později v nemocnici zemřela.)

Medaile Olomouckého kraje za „Záchranu lidského života“ udělena na návrh Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje:

  • Bohumilu Trundovi

V neděli 10. 1. 2016 pan Trunda míjel vilku č. p. 171, když spatřil, že se z podkroví valí kouř. V horním patře domu, kde hořelo, se nacházela starší paní a malé dítě. Pan Trunda zachránil z hořícího domu starší paní, malé dítě a následně se do domu vrátil pro syna paní, který se snažil uhasit vzniklý požár. 

Speciální ocenění aplikace záchranka – Mobilní aplikace zdravotnické záchranné služby

  • Stanislav Stejskal

 20.8.2016 využil mobilní aplikaci "záchranka" při dopravní nehodě v těžce dohledatelném místě Vojenského prostoru Libavá. Díky jeho profesionalitě, rychlé reakci a popsání situace výrazně pomohl k pomoci letecké zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje. Pan Stanislav v praxi již několikrát využil aplikaci záchranka a pomohl tak záchraně lidského života.

Čtěte více:

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.