pátek 19. dubna 2024 Rostislav

V rámci Světového dne zdraví si dnes můžete v Šantovce zjistit svou krevní skupinu i BMI zdarma

Projekt je koncipován ve formě různých stanovišť, na kterých bude návštěvníkům zdarma měřen tlak, procento tuku v těle, či BMI index. Na místě bude možné nechat si zjistit svou krevní skupinu i se informovat o případném dárcovství přímo od zástupců z Transfuzního oddělení Fakultní nemocnice Olomouc.

Vyšetření kůže zaštítí lékaři z Kožní kliniky Fakultní nemocnice. Grand Optical poskytne přítomným příležitost si vyzkoušet některá vyšetření očí a TyfloCentrum interaktivní formou přiblíží život nevidomých. Chybět nebude ani stanoviště první pomoci, kde bude možno si nanečisto zkusit, jak zachránit lidský život, či stánek zabývající se preventivním samovyšetřením nádoru prsu. Adiktologie poradí v oblasti zbavování se závislosti na cigaretách a alkoholu. Bude také možné vyzkoušet si různé druhy zdravotnických pomůcek a informovat se o možnostech celostní medicíny v Olomouci. Dále se návštěvníci můžou těšit i na Zdrawomls, který donese ochutnat zdravé dobrůtky, nebo Centrum zdraví Olomouc s užitečnými radami jak zlepšit jídelníček. AC BALUO provede InBody precizní analýzu lidského těla. Rovněž budou poskytovány informace o péči v hospici.

Pro děti zde bude připraven koutek, kde si budou moci vyzkoušet operaci na plyšových medvídcích, ukážeme dětem, jak si správně čistit zoubky a budou se moci zapojit do soutěže, kde budou rozeznávat zdravé od nezdravých pokrmů.

I přesto, že v západních zemích je zdravotnictví na vysoké úrovni, každým rokem různá onemocnění omezují kvalitu života velké části populace a vedou ke zbytečným úmrtím tisíců lidí. Mezi hlavní důvody mimo jiné patří špatná životospráva a pozdní diagnostika. Ty jsou následkem hlavně slabého povědomí veřejnosti o otázkách zdraví. Proto se každoročně v rámci oslav založení Světové zdravotnické organizace (World Health Organization – WHO) slaví začátkem dubna Světový den zdraví.

Tématem letošního ročníku je stárnutí a deprese. Na tuto počest pořádají studenti Lékařské fakulty Univerzity Palackého ve čtvrtek 6. dubna 2017 od 11:00 do 18:00 v obchodním centru Galerie Šantovka osvětový program zaměřující se na zvýšení informovanosti a zájmu veřejnosti o své zdraví, a taktéž zlepšení primární prevence u osob všech věkových skupin. Minulý ročník se programu v obchodním centru Šantovka aktivně zúčastnilo přes 600 dospělých a 50 dětí, zároveň také vysoká návštěvnost obchodního centra takto umožnila organizátorům informovat širokou veřejnost.

Čtěte více:

Foto repro Youtube

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.