pátek 26. dubna 2024 Oto

V přerovském babyboxu byla dnes ráno nalezena novorozená holčička

Do babyboxu v Přerově dnes ráno někdo odložil novorozenou holčičku. Dítě je zdravé, řekl zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess. Jde o třetí dítě odložené do přerovského babyboxu, který zde byl instalován v únoru 2010. V celé ČR bylo v těchto speciálních schránkách od jejich zavedení zanecháno již 169. dětí, z toho sedm letos.

„Je to novorozená holčička, na první pohled zdravá a hezká, oblečená," uvedl Hess, který dítě pojmenoval Ilonka. Holčička měla podle něj pupečník ošetřený dámskou sponou do vlasů. „Je sedmé letošní děťátko, třetí přerovské a skóre holky versus kluci zvýšila na 96:73," doplnil zakladatel sítě babyboxů.

Podle mluvčí nemocnice Radky Miloševské se dítě našlo v přerovském babyboxu dnes po 08:00. „Váží okolo tří kilogramů, měří 48 centimetrů. Dítě vypadá zdravě a v pořádku. Pokud se neobjeví nějaké zdravotní komplikace, předpokládáme, že u nás bude do konce týdne a poté zřejmě poputuje do náhradní pěstounské péče, ale to už bude v režii úřadů," řekla Miloševská.

V přerovském babyboxu jde již o třetí dítě, které zde někdo odložil. V říjnu 2013 našli ve schránce zdravotníci novorozeného chlapce. Dítě bylo zdravé, vážilo 2,96 kilogramu a měřilo 50 centimetrů a dostalo jméno Jakub. V dubnu 2015 zde byla odložena zhruba pětidenní dívka, i tehdy šlo o zdravé dítě, pojmenována byla Kateřina.

V Olomouckém kraji fungují čtyři babyboxy. Kromě Přerova jsou umístěny také v areálu Fakultní nemocnice Olomouc, šumperské a prostějovské nemocnice.

Autoři | Foto By Kirk (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) or GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], via Wikimedia Commons

Štítky babybox, novorozeně, holčička, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.