pátek 26. dubna 2024 Oto

Nemocným v indické Kalkatě pomůže zásilka berlí z Fakultní nemocnice Olomouc

Bezmála dvacet let už zasílá brněnská Nadace sv. Františka z Assisi kontejnery se zdravotnickým materiálem do indické Kalkaty. Adresátem objemných zásilek je řehole Misionářky lásky, jejíž členky využívají například obvazy, injekční jehly a stříkačky, léky, vitamíny nebo invalidní vozíky hlavně ve střediscích pro malomocné a ve svých ošetřovnách. Zástupci nadace požádali o pomoc také Fakultní nemocnici Olomouc. A přestože do vypravení dalšího kontejneru zbývalo jen několik dnů, podařilo se Dobrovolnickému centru FN Olomouc připravit první důkaz ochoty spolupracovat – čtrnáct párů podpažních berlí.

„O tom, že bychom se mohli do sbírky zapojit, jsme se dozvěděli prvního června a termín předání byl čtrnáctého. Obrátila jsem se na vrchní sestru ortopedické kliniky Petru Poulíkovou a vedoucího fyzioterapeuta oddělení rehabilitace Jiřího Stacha a díky jejich aktivitě se podařilo v tomto krátkém čase dát alespoň čtrnáct berlí dohromady,“ popsala „rychlou akci“ Petra Stejskalová z Odboru hlavní sestry, která koordinuje činnost Dobrovolnického centra FN Olomouc.

Za Nadaci sv. Františka z Assisi požádala nemocnici o spolupráci Eva Werkmannová. „Inspirovali mě k tomu tak trochu rodiče žáků v olomoucké Waldorfské škole v Olomouci, kde pracuji. Sbírka berlí totiž proběhla také v rámci školy a rodiče tím byli nadšeni natolik, že sami přicházeli s nápady koho ještě oslovit. Volali dokonce lékařům, kteří by mohli berle mít. A tak mě napadlo, proč nezkusit přímo fakultní nemocnici? Už od prvního kontaktu jsem se setkala s nevšední vstřícností a velkou ochotou,“ vzpomněla dlouholetá spolupracovnice brněnské nadace, která byla přístupem zaměstnanců nemocnice nadšená. „Paní Stejskalová dokázala rychle nadchnout řadu lidí, které do projektu zapojila. Jsme jí za to vděční, stejně jako lékařům, sestrám i pacientům, kteří nám pomohli,“ dodala.

První skromný dar odstartoval dlouhodobější spolupráci. „S ortopedií a rehabilitací budeme v kontaktu i do budoucna. Berle budou od pacientů vybírat a až se vyčerpají naše skladovací zásoby, odveze si je pracovník nadace. Jsem vedení ortopedie i rehabilitace vděčná, že se pro tento projekt nadchli a jsou maximálně vstřícní,“ děkovala Stejskalová.

Eva Werkmanová je přesvědčená, že díky navázaným kontaktům se dostane pomoci mnoha potřebným v Indii. „Často jsou na tuto pomoc odkázaní. Proto jsme rádi, že jsme našli ve fakultní nemocnici takovou oporu pro naši sbírku,“ doplnila.

Nadace sv. Františka z Assisi byla založena v roce 1993 v Brně s cílem pomáhat těm nejchudším z chudých. Od roku 1999 poslala Nadace Misionářkám lásky do indické Kalkaty 32 velkoobjemových kontejnerů s více než 348 tunami zdravotnického materiálu v celkové hodnotě přes 95 milionů korun.

Zdroj Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky Fakultní nemocnice Olomouc, Olomouc, Kalkata, pomoc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.