sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

ROZHOVOR: Moderní nízkoenergetické domy ve Vrahovicích si můžete upravit podle svých představ

PR článek

Developerský projekt prostějovské firmy Tomáš Wolker Stavitelství s.r.o. se skládá z dvaceti řadových nízkoenergetických domů. Podle slov stavitele je to ideální místo pro uzavřenou komunitu, kde ale bydlení nemusí být úplně anonymní.

Tomáš Wolker se stavebnictvím zabývá už desítky let. Začínal jako rozpočtář staveb a v roce 1999 si založil vlastní firmu. Počet zakázek na stavbu, rekonstrukci i opravu fasád začal narůstat a nezbytným krokem bylo její převedení na právnickou osobu. Roce 2011 tak vznikla firma Tomáš Wolker Stavitelství s.r.o. Od té doby zaznamenávají každoroční nárůst přibližně o 40%. V současné době se s firmou věnují prodeji obytných objektů v Prostějově, v místní části Vrahovice. Zde postavili v rámci svého vlastního developerského projektu komplex dvaceti rodinných nízkonákladových domů.

O jaký projekt se ve Vrahovicích jedná?
Jedná se o blokovou zástavbu dvaceti řadových rodinných domků v koncepci moderní architektury, řekl bych až technicistního stylu. Dělí se do čtyř řad po pěti domech, na konci zástavby probíhá výstavba garáží. Domy jsou propojené předzahrádkami, zahrádkami a může tak docházet k venkovnímu pohybu lidí a k vytváření malé sociální komunity. Podobné blokové bydlení jsem viděl na cestách v zahraničí a pokusil jsem se jej promítnout do této stavby. Lidé se zde mohou lépe poznat, nejedná se o tak anonymní bydlení, jako třeba v bytovém domě.

Kdy započala stavba těchto domů?
Výstavba celé lokality započala v prosinci 2014. V minulém roce se dokončilo napojení na vodovod, kanalizaci, plyn a elektřinu. Došlo k vybudování příjezdové komunikace, která je momentálně ve vlastnictví developera, ale jedná se s městem o jejím převzetí.

Jaká je celková cena domu?
Včetně pozemku, jmenovaných benefitů vychází cena na 3 400 000 Kč s daní. Díky tomu, že jsme prvonabyvatelé, developeři, tak kupující neplatí daň z převodu. Cena je definitivní a nedojde k jejímu navýšení.

Jak jsou domy dispozičně řešené?
Jedná se o dispozice 4+kk, tudíž tři samostatné pokoje a jeden velký obytný prostor spojený s kuchyní. Vycházeli jsme z průzkumu realitních kanceláří, jaké typy domů se nejvíce prodávají. Ale ani v současné době není problém provést určité dispoziční úpravy. Zastavěná plocha má 128 metrů čtverečních a užitná plocha 101 metrů čtverečních. Všechny domy jsou řešeny stejně, pouze zrcadlově otočené.

Mohou zákazníci ovlivnit finální podoby domu?
Ano, domy jsou provedené do takové fáze, že jsou zkolaudované a mají všechny náležitosti, které jsou nutné k bezpečnému užívání. Čeká se ale na finálního zájemce, jenž si určí druh a barvu podlahových krytin a typ dveří. Jsou možné i stavební úpravy koncepce záchodu a koupelny i drobné úpravy za použití sádrokartonu. Všechny tyto případné změny jsou zahrnuty do benefičního fondu pro kupujícího, kde je stanovena částka sto tisíc korun, která je primárně určená pro dostavbu kuchyně, nicméně se nebráníme tomu, aby byl tento benefit využit na něco jiného.

Je garáž zahrnutá v ceně?
Garáž se musí dokupovat, ale naším klientům poskytujeme slevu dvacet procent. Je to takový bonus, aby nedocházelo k tomu, že garáže vykoupí lidé z okolí. Domy mají koncepčně fungovat tak, že se před domem nachází samostatné parkovací státní, kde je možný rychle odjezd i přijezd, a k dispozici je i kryté stání, kam se zaparkuje například na konci dne.

Mohou si potenciální kupující domy prohlédnout?
Jistě, když nás kontaktují, domluvíme si prohlídku dle jejich časových možností a pak se jim individuálně věnujeme. Mohou si přímo prohlídnou vzorový dům, který stojí hned na začátku zastavěné oblasti. Kontaktní údaje mohou zájemci najít na našem webu nebo slyšet v rádiu.

Na kolik vychází měsíční náklady?
Náklady přibližně vycházejí na dva tisíce až dva tisíce dvě stě korun. Obyvatelé už dále nic neplatí.

Kolik domů je nyní ještě k dispozici?
V současné době jsme prodali šest objektů a o dalších dvou se vede jednání. Tudíž je stále k dispozici dvanáct objektů.

Čím se liší nízkoenergetické domy od jiných rodinných domů?
Liší se použitím materiálu k zateplení domu, k izolaci venkovních stěn a stropu. Souvisí to také s výplní otvorů, tedy oken a dveří. Záleží i na druhu vytápění. Podle několika kritérií se pak domy rozdělují na nízkoenergetické, pasivní a ostatní.

Rozdělují se domy podle nějakého klíče do různých kategorií?
Ano, říká se tomu Průkaz energetické náročnosti budovy. Domy mají podobné abecední označení jako třeba ledničky, kategorie C značí, že je dům vyhovující a úsporný. Označení B, že je velmi úsporný a písmeno A má pasivní dům, kdy nedochází k úniku ohřátého vzduchu. Teplo, které se v domě vyprodukuje, se následně rekuperuje a skladuje ve speciálních nádobách. Slouží pak k ohřevu užitkové vody, vytápění. Obytné objekty ve Vrahovicích splňují kritéria pro zařazení do skupiny B – jsou tedy velmi úsporné.

Je pořizovací cena nízkoenergického domu vyšší než zděného a vrátí se prvotní náklady po čase zpět?
Cena technologie na výstavbu nízkoenergetického domu je určitě vyšší než u standartního domu, ať už se do toho započítá rekuperace (zpětné získávání tepla pozn. red.) nebo třeba ohřevy elektrických zásobníků. V potaz se ale musí vzít posouzení dlouhodobosti, například v horizontu deseti patnácti let. Pro každou oblast výstavby se to může lišit, je potřeba to řešit individuálně. Záleží na slunečním osvícení, jestli bude dům stát ve svahu nebo rovině, fouká-li vítr a podobně. Netroufám si jen tak z patra říci, co by vyšlo výhodněji. Může se stát, že řešení nízkoenergetického a standardního domu vyjde cenově stejně.

Věnuje se vaše firma i dalším výstavbám a plánujete do budoucna další developerský projekt?
Naše firma se zabývá výstavbou rodinných, bytových domů na klíč, rekonstrukcí bytových jader, zateplení domů i výměnou střešních krytin. Záběr našich pracovních činností je široký. V horizontu tří let nemáme v plánu realizovat další developerský projekt. V letošním roce se soustředíme na doprodání stávajícího projektu a na provádění staveb zadaných jinými investory. Začaly stoupat úrokové sazby hypoték, proto se velké množství investorů rozhodlo pro individuální výstavbu. Je velký nárůst poptávky po stavební činnosti.

V jakém regionu se pohybujete?
Pohybujeme se v celém regionu, stavíme od Slavkova, Prostějova, Olomouce až po Hranice. Přesun stavebních jednotek je závislý na velikosti zakázky. V regionu Olomouce a Prostějova provádí firma i drobnější zakázky. V případě větších zakázek můžeme zajistit dopravu i do vzdálenějších lokalit. 

Pro více informací se můžete podívat zde.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.