sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

V Sobotu se zámek v Čechách pod Kosířem otevřel veřejnosti, nabízí tři prohlídkové trasy

Za účasti Jiřího Rozbořila, hejtmana Olomouckého kraje, Břetislava Holáska, ředitele Vlastivědného muzea v Olomouci, Jiřího Zemánka, poslance Parlamentu České republiky, Antonína Staňka, primátora statutárního města Olomouce, Jana Graubnera, olomouckého arcibiskupa a oskarového režiséra Jana Svěráka, byl v sobotu 2. dubna 2016, po mnohaleté rekonstrukci, slavnostně otevřen zámecký areál Čechy pod Kosířem veřejnosti.

„Krásná příroda, muzeum kočárů, rozhledna a k tomu teď i zámek. Jsem přesvědčen, že Čechy pod Kosířem mají obrovský potenciál a stanou se místem, které budou turisté hojně navštěvovat,“ uvedl Jiří Rozbořil, hejtman Olomouckého kraje.

V této novodobé první turistické sezóně zámku byly pro návštěvníky otevřeny tři prohlídkové trasy:

Zámecká trasa - deset místností jižního křídla zámku bylo na základě archivních materiálů navráceno do podoby doby Františka Josefa II. Silva Taroucy, žijícího na přelomu 19. - 20. století. Expozice je doplněna největším souborem originálních děl Josefa Mánesa, který zde dlouhá léta tvořil, prezentovaným veřejnosti.

Park - veřejnosti je během prohlídkového okruhu prezentován unikátní anglický park obklopující zámek a stavby, které se v něm nacházejí, včetně tzv. Červené věže.  

Muzeum filmů Zdeňka a Jana Svěrákových - samostatná prohlídková trasa zaměřená na společné dílo otce a syna Svěráků, kde jsou vystaveny rekvizity, scénáře, videonahrávky a další materiály z natáčení filmů Obecná škola, Vratné lahve, Kolja, Kuky se vrací, Tři bratři a Tmavomodrý svět.

Sobotní slavnostní otevření zámeckého areálu doplnil doprovodný program, jako například hudební vystoupení dětí MŠ a ZŠ Čechy pod Kosířem, pěveckého souboru Skřevani z Drahanovic nebo folklórních souborů Kosíř a Mánes. Během dopoledne byla také otevřena nově zrekonstruovaná Červená věž a Levandulová kavárna v zámecké oranžerii, která prošla také nákladnou rekonstrukcí. Obdivovatelé filmů Jana Svěráka se mohli s tímto slavným režisérem osobně setkat na autogramiádě v Muzeu filmů Zdeňka a Jana Svěrákových.           

„Akce byla doplněna i o Hanácký řemeslný a umělecký jarmark, projížďky na koni a mnohé další aktivity určené veřejnosti“, doplnil kastelán zámku, Martin Váňa.

„Areál kolem zámku bude alfou i omegou návštěvnosti tohoto objektu. Už teď samotný park láká víc lidí než některé památky v okolí,“ poznamenal Břetislav Holásek, ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci, které zámek v Čechách pod Kosířem spravuje. „Opravy zámku však ještě nejsou zcela u konce; plánujeme umístit do právě rekonstruovaného přízemí zámku archeologický depozitář našeho muzea, dále kavárnu i výstavní síň. Zbývající část objektu by se měla postupně proměnit v zámecký hotel s restaurací a wellness zónou. Přesto jsem velice rád, že se nám v současnosti podařilo dotáhnout velice složitou a nákladnou rekonstrukci až do tohoto exkluzivního stavu,“ řekl Holásek.

Zámek během dne plně vyprodal svou kapacitu a prohlídky pro velký zájem probíhaly ještě dvě hodiny po zavírací době. Celkově se sobotního slavnostního zahájení vůbec první turistické sezóny v historii zámku, za krásného počasí, které podtrhlo slavnostní ráz celé akce zúčastnilo na 6 000 návštěvníků. 

Čtěte více:

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.