pátek 26. dubna 2024 Oto

Na radnici v Prostějově se nedohodli na výši poplatku za odpad, znovu se bude projednávat v prosinci

Prostějovské zastupitelstvo dnes neschválilo vyhlášku o poplatku za komunální odpad na příští rok, která jeho výši ponechávala na letošní úrovni 600 korun. Zastupitelé diskutovali o tom, zda mají být od tohoto poplatku osvobozeny děti, a padl i návrh na jeho úplné zrušení. Vyhlášku zastupitelstvo znovu projedná v prosinci.

Radní v předloženém návrhu vyhlášky počítají s tím, že základní sazba za odpad nebude příští rok zvýšena a zůstane na 600 korunách. Lidé starší 65 let by i příští rok měli zaplatit 492 korun. Návrh dnes ale nepodpořila většina zastupitelů, takže bude znovu zařazen na prosincové zastupitelstvo. Opoziční ODS dnes neúspěšně navrhla zrušení poplatku. Část opozice přišla s návrhem osvobodit od poplatku děti a studenty, avšak ani tato změna nebyla schválena.

Podle primátorčina náměstka Jiřího Pospíšila (PéVéčko) si město nemůže dovolit poplatek snížit či zrušit, protože množství komunálního odpadu se v posledních letech zvyšuje, takže rostou náklady na jeho likvidaci. Radní v návrhu rozpočtu na příští rok na zabezpečení likvidace komunálního odpadu vyčlenili 43,5 milionu korun.

Prostějovská radnice poplatky za svoz a likvidaci komunálního odpadu po pětileté pauze zvýšila v roce 2013, a to ze 492 na 600 korun. Od té doby se poplatek v Prostějově nezměnil.

Ostatní města v Olomouckém kraji návrhy poplatku za svoz a likvidaci komunálního odpadu pro rok 2017 zatím nezveřejnila. Letos jeho výše zpravidla zůstala na loňské úrovni. Například v Přerově lidé za odpad platí 650 korun a v Olomouci 660 korun. Vybrané poplatky ale většinou nepokryjí náklady na likvidaci odpadu, například v Olomouci na jednoho obyvatele činí 859 korun za rok. Dvousetkorunový rozdíl hradí radnice.

Čtěte více:

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.