pátek 26. dubna 2024 Oto

Divadlo Tramtarie naposledy uvede kontroverzní Europeanu

Divadlo Tramtarie uvede poslední reprízu provokativního textu Patrika Ouředníka Europeana: Stručné dějiny dvacátého věku v režii Ewy Zembok, režisérky polského původu. Derniéra se uskuteční v pátek 20. května v 19:30 v Divadle Tramtarie.

Kontroverzní divadelní adaptace provokativního textu Patrika Ouředníka Europeana, s podtitulem Stručné dějiny dvacátého věku. Patrik Ouředník je svérázný, česky a francouzsky píšící spisovatel a překladatel, žijící ve Francii, autor nekonvenčních slovníků, esejů, románů a literárních mystifikací, který v roce 2014 získal Státní cenu za literaturu. Jeho Europeana získala v roce 2001 Cenu lidových novin za nejlepší knihu roku a byla nominována na Cenu Magnesia litera. Zároveň je Europeana nejpřekládanější českou knihou vydanou po roce 1989, neboť byla přeložena do více než dvou desítek jazyků.

Europeana je v první řadě provokativním, cynickým výletem dějinami dvacátého století. Ouředník nás ve svém žánrově nesnadně definovatelném textu, pohybujícím se na pomezí beletrie a esejistiky, provádí krajinou válečného běsnění, stěžejních myšlenkových proudů, dějinami sexuality i nejrůznějších vynálezů dvacátého století – podprsenky, antikoncepce či toaletního papíru. To vše je vyprávěno v mystifikačně naivním tónu, který ještě akcentuje děsivost naší nedávné minulosti, dvacátého století jako nejkrvavějšího století v historii lidstva.

Čtěte více:

Tisková zpráva | Foto Divadlo Tramtarie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.