pátek 26. dubna 2024 Oto

Hněv, něha i humor. Kino Metropol v úterý uvede oceňovaný film James White

Americká produkční společnost Borderline films, založená v roce 2003 absolventy New Yorské Tisch film school, se již etablovala na poli nezávislého filmu artově laděnými snímky, které hledají inspiraci u takových klasiků jako Michaela Hanekeho nebo Larse von Triera. Filmy z této produkce se tradičně představují na festivalech Sundance nebo Cannes. Český divák už měl možnost shlédnout některá dramata na 48. festivalu v Karlových Varech, kde měli Antonio Campos, Sean Durkin a Josh Mond retrospektivu.

Josh Mond navazuje na filmy z dílny jeho produkční společnosti a vedle generační výpovědi představuje také sondu do duše hlavní postavy. James White, jak se hlavní postava i film jmenuje, je intimní a emočně zabarvená podívaná, která, jak sám autor přiznává, je terapií i pro samotného režiséra. Ten totiž sám před nedávnem přišel o vlastní matku po jejím boji s rakovinou, stejně jako o ni přijde hrdina filmu.

Film mapuje necelý půlrok života Jamese (Christopher Abbot), který se nachází ve stavu, jež není cizí velké části generace dnešních dvacátníků a třicátníků. Je již dávno dospělý, ale povinnosti svého věku odkládá na neurčito. Životní náplň hledá po New Yorských barech a klubech, na dně sklenic, v sexu a bitkách. Své bezcílné bloumání ospravedlňuje tím, že se musí starat o svoji matku, která prodělala rakovinu a není soběstačná.

Přímočarost, se kterou snímek směřuje k nevyhnutelné katarzi hlavní postavy, zdaleka není nudná. Skvělá hudba z dílny Scotta Mescudiho, který si ve filmu i zahrál, dokonale podtrhuje atmosféru a souzní s obrazovým materiálem. Kamera z ruky Mátyáse Erdélyho využívá postupů, které se velmi osvědčily u jeho předchozího snímku Saulův Syn. Snímá převážně ve velkých detailech a působí poněkud klaustrofobně, aby tak podtrhl nejistotu a úzkost ústředního aktéra.

Film James White nestaví diváka do obtížných pozic a nesnaží se vyprávění ani zápletku inovovat či komplikovat. Jedná se o upřímnou výpověď člověka a rodiny v nelehké situaci.

Kino Metropol tento snímek, oceněný cenou diváku na Sundance 2015, uvede v úterý 7.6.

První film Joshe Mondse

Čtěte více:

 

Tisková zpráva | Foto Sundance | Zdroj Kino Metropol

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.