úterý 16. dubna 2024 Irena

Odložené děti dostanou v olomoucké porodnici kufřík, obsahuje vzpomínky na jejich první dny

Děti, kterých se jejich biologičtí rodiče ihned po narození vzdají, míří z porodnice do přechodné pěstounské péče nebo kojeneckých ústavů, než se pro ně najde náhradní rodina. Fakultní nemocnice Olomouc se dnes jako třetí v České republice a první na Moravě připojila k projektu „Život v kufříku“, který má těmto dětem pomoci uchovat vzpomínky na první dny jejich života.

Ve spolupráci s nadačním fondem La Vida Loca obdaruje opuštěné novorozence speciálním kufříkem se základní výbavičkou a památníkem, do kterého sestry napíší informace o dni narození dítěte, vloží jeho první fotografii či otisk nožiček a ručiček a další drobné osobní věci. Na olomouckém novorozeneckém oddělení se s případy dětí odložených po porodu setkají v průměru desetkrát ročně celkových 400 v rámci České republiky.

„Vzpomínky na první okamžiky našeho života pro většinu z nás uchovávají naši rodiče, kteří nám je potom v pozdějších letech předávají. Děti, které jejich biologičtí rodiče opustí ihned v porodnici, nebo je třeba odloží krátce po porodu do babyboxu, toto štěstí bohužel nemají. Život v kufříku jim může pomoci v dalším životě při hledání sebe sama. K tomu krásnému projektu se připojujeme jako jedna z prvních nemocnic v České republice, což mě velmi těší, protože má pro opuštěné novorozence velký smysl,“ uvedl Roman Havlík, ředitel FN Olomouc.

K projektu se zdravotníci v Olomouci rozhodli připojit hned, jak se o něm dozvěděli. „Pro děti směřující z porodnice do náhradní péče, je každá taková pomoc velmi podstatná. Informace o narození a prvních letech každého dítěte jsou naprosto stěžejní pro vytvoření zdravé identity, víry v sebe sama a hledání svého místa v životě. Věříme, že každý, kdo bude dál o takové dítě pečovat, přidá do kufříku další informace důležité pro jeho budoucnost,“ podotkla Andrea Drobiličová, hlavní sestra FN Olomouc, která pomáhá zdravotnickému zařízení se zapojením do projektu. „Děti odloučené od svých biologických rodin mohou zažít změnu rodiny, sociálních pracovníků, domova i okolí. Jejich minulost může být ztracena a zapomenuta. Vzpomínky, které si od nás odnesou v kufříku, jim v budoucnu mohou pomoci při hledání vlastního já. Do památníku jim u nás zapíšeme a vložíme informace o prvních chvílích jejich života včetně toho, jaké bylo například počasí v den, kdy přišly na svět, nebo také osobní přání zdravotníků na cestu životem,“ řekla Jana Romanová, vrchní sestra Novorozeneckého oddělení FN Olomouc.

Autorkou projektu „Život v kufříku“ je Michaela Chmelařová, vrchní sestra dětské kliniky pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, kde byl projekt zahájen před třemi lety. V polovině letošního května se k němu připojila Thomayerova nemocnice v Praze. Dnes se tedy jako třetí v České republice a první na Moravě přidala Fakultní nemocnice Olomouc.

„Našim cílem je do dvou let tuto myšlenku rozšířit a postupně zapojit šedesát porodnic v zemi. Bez kufříku a památníčku je doteď až 400 dětí ročně bez jakékoliv informace nebo hmatatelné památky na své rané období dětství,“ doplnila Martina Wojtylová Opava z Nadačního fondu La Vida Loca, který se věnuje celorepublikového podpoře a koordinaci projektu „Život v kufříku“. Více informací najdete na webu www.nflavida.org.

Čtěte více:

Tisková zpráva | Zdroj Fakultní nemocnice Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.