pátek 26. dubna 2024 Oto

Vydejte se po stopách dávných živočichů s výstavou ve Vlastivědném muzeu

V olomouckém Vlastivědném muzeu probíhá od 9. června výstava Zkamenělé stopy. Její návštěvníci se mohou díky komentovaným prohlídkám dozvědět zajímavosti o dávno vyhynulých živočiších.

Výstava je výsledkem spolupráce Vlastivědného muzea s Muzeem a galerií v Prostějově a Přírodovědeckou fakultou Univerzity Palackého. Autoři výstavy Tomáš Lehotský a Vladimíra Jašková se zaměřují na studium fosilních stop. Cílem Zkamenělých stop je přiblížit návštěvníkům tohle nové odvětví paleontologie.

„Takto ucelená a komplexní výstava o fosilních stopách doposud v České republice neproběhla,“ vyjádřila se tisková mluvčí Vlastivědného muzea Renáta Fifková. Autorům se podařilo shromáždit úctyhodnou kolekci vzorků fosilních stop. Ty pocházejí z geologických sbírek obou muzeí, které se na výstavě podílejí, ale i z osobních výzkumů autorů. „K fosilním stopám patří nejen atraktivní nálezy ze světa jako dinosauří vajíčka nebo jejich hnízda, ale i nenápadnější nálezy v horninách,“ dodala Renáta Fifková.

Výstava je zaměřena především na popularizaci daného paleontologického odvětví. Zájemci, kteří se o fosilních stopách chtějí dozvědět více, mají šanci ji navštívit prakticky přes celé léto. Zkamenělé stopy budou probíhat až do 21. srpna.

Čtěte více:

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.