pátek 26. dubna 2024 Oto

Nemocné kaštany v Rudolfově aleji zmizí do konce března, nahradí je lípy

Již dříve jsme informovali o tom, že kvůli napadení kaštanů v Rudolfově aleji ve Smetanových sadech nemocí s názvem slizotoková nekróza, půjdou všechny kaštany k zemi. Podle posledních informací z města by měla být celá Rudolfova alej vyčištěna od kaštanů od konce března. Zároveň však už odborníci našli náhradu za vykácené kaštany – lípu velkolistou.

Na verdiktu, že všech 220 kaštanů musí jít k zemi, se podílela i Mendelova Univerzita v Brně, která provedla znalecký posudek. Ten povrdil, že u třetiny stromů se vyskytuje patogen Pseudomonas syringea, který způsobuje u stromů neléčitelnou slizotokovou nekrózu. "Odborníci se shodli na tom, že všechny jírovce musí být v Rudolfově aleji vykáceny a na jejich místo se musí najít vhodný kandidát," řekl náměstek primátora Aleš Jakubec. Stromem, který má nahradit padlé kaštany, bude nakonec lípa velkolistá.

Mladé lípy se objeví v Rudolfově aleji do listopadu tohoto roku. "Náklady na pořízení lip ještě nejsou vyčísleny, počítáme ale s tím, že se budou pohybovat kolem jednoho milionu korun," řekl na dnešní tiskové konfrerenci města ředitel Výstaviště Flora Olomouc Jiří Uhlíř.

Lípu velkolistou doporučili jako vhodného kandidáta na výsadbu i odborníci. V Rudolfově aleji se jich má vysadit okolo stovky, a mezery mezi nimi mají být deset metrů, narozdíl od současných pěti metrů. "Tento druh stromu podle odborníků nejlépe koresponduje s historií a významem Rudolfovy aleje, ať už jejím vzhledem či mírou odolnosti dřeviny, řekl Jakubec.

Lípa velkolistá je původní česká dřevina, která se podle odborníků jeví jako nejvhodnější z hlediska zdravotního stavu i odolnosti související s jejím tvarováním. „V budoucnu bude možné alej upravit řezem do podoby vysokých zelených stěn a tím koncepci starou sto let obnovit nebo ji ponechat volnému růstu,“ popsal ředitel výstaviště Jiří Uhlíř.

Čtěte více:

Autoři | Foto Honzayk - Photo & Design

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.