úterý 16. dubna 2024 Irena

Olomoučtí studenti se živě spojili s vesmírnou stanicí ISS a vyzpovídali astronauta Tima Peaka

Pět let příprav na spojení s mezinárodní vesmírnou stanicí ISS a jejím britským astronautem Timem Peakem vyvrcholilo právě dnes na Přírodovědecké fakultě v Olomouci. Olomoučtí studenti měli k dispozici přibližně 10 minut, během kterých mohli pokládat astronautovi otázky ohledně života na vesmírné stanici.

Při příchodu do utrob Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého byla citít mírná nervozita, i přesto, že všechna možná spojení s ISS byla zajištěna náhradními plány. Studenti a členové týmu, kteří před pěti lety začali usilovat o to, aby se bylo možno spojit s mezinárodní vesmírnou stanicí, byli zavřeni v jedné místnosti plné drátů a radiokomunikačních přístrojů. Diváci a novináři měli možnost celý program, který vrcholil právě spojením s Timem Peakem, sledovat z auly skrze živou projekci.

Akce začala jíž v osm hodin ráno přednáškami organizátorů, příchozí se tak dozvěděli nejen informace o ISS, ale také o veškerých přípravách tohoto velkého dne. Všichni ale již netrpělivě čekali, až se ISS přiblíží na Britské ostrovy, kdy již bude možno zkusit spojení s vesmírnou stanicí. Ta obíhá zemi rychlostí zhruba 26 000 km/h a celou ji oběhne za hodinu a půl.  Pro člověka je tato rychlost jen těžko představitelná. Právě touto rychlostí letí ISS i nad Evropou, odborníci a studenti proto museli být dnes maximálně precizní a rychlí. Na samotné spojení měli zhruba 10 minut, než Tim zase zmizí ze signálu.

Zhruba v 9:18 byla ISS nad Británií. Z vysílačky se začal linout hlas Tima Peaka, značíc, že je na příjmu. Čím více se blížil nad Evropu a Českou republiku, tím zřetelnější byl jeho hlas. Teď přišel prostor na velkou chvíli vybraných studentů a na jejich otázky. V rychlém sledu se Tima ptali na život na vesmírné stanici, ale také třeba na to, jak snáší odloučení od rodiny, nebo třeba i na takové perličky, kdy podle něj poletí do vesmíru zvířata.

Olomoučtí studenti dnes měli jedinečnou možnost spojit se s vesmírnou stanicí ISS a položit pár otázek astronautovi Timu Peakovi. V redakci již připravuji reportáž, zatím se koukněte, jak probíhal přenos ;)

Posted by Olomoucká Drbna on Tuesday, March 8, 2016

Studenti celkem stihli položit Timovi 18 otázek, tedy všechny, které měli připravené. Úspěšné spojení po ukončení otázek oslavili všichni v místnosti bouřlivým potleskem a poděkováním Timovi Peakovi. Poté již letěl dál na východ, vstříc hvězdám. Těžko uvěřit, že za necelou hodinu a půl nad Českem poletí znovu...

Čtěte více:

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.