úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Co by vás ve středu na festivalu AFO nemělo minout?

Už jste najeli na rozprouděné festivalové tempo? Nemůžete se v tom nepřeberném množství událostí v programu rozhodnout, čemu dát přednost? Právě proto jsme vyslídili to nejlepší z nabídky a vytvořili pro vás průvodce dnešním dnem.

Na co byste dnes rozhodně měli vyrazit?

Lidský rozměr
20.04.2016 16:00 | Projekce / Kino Metropol

Polovina lidské populace žije v městských oblastech. V roce 2050 se toto číslo zvětší až na osmdesát procent. Život ve městech je obohacující, ale také přináší mnoho různých úskalí. Lidé v nich mnohem častěji a ve větší míře čelí samotě, zdravotním problémům, globálnímu oteplování, znečišťování a dalším komplikacím. Proč tomu tak je? Dánský profesor a architekt Jan Gehl studoval pomocí statistiky lidské chování ve městech po celých 40 let. Zdokumentoval, jak dnešní moderní města komplikují komunikaci mezi jejich obyvateli, a tvrdí, že jsme schopni postavit města tak, aby byla pro člověka mnohem přívětivější a aby vyhovovala přirozené lidské potřebě intimity. Dánský dokument režiséra Andrease Dalsgaarda Lidský rozměr nám otevírá nový pohled na moderní město a způsob života v něm.

 

Mark McCaughrean: Rosetta: Hon na komety!
20.04.2016 17:00 | Přednáška / Filmový sál

Rosetta, mise Evropské kosmické agentury, upoutala pozornost světa v roce 2014, kdy se setkala s kometou 67P/ChuryumovGerasimenko a umístila přistávací modul Philae na její povrch. V rámci přednášky se podíváme na zážitky ze zákulisí mise, její historii, 10letou cestu k dosažení komety a na vzrušující události, které se tam od té doby odehrály. Zaměříme se na krátký sci-fi film Ambice a na série kreslených animací antropomorfní verze Rosetty a Philae, které jsme použili jako součást naší celkové strategie přiblížit výzvy a rizika mise a sdílet některé z jejích klíčových vědeckých otázek. Včetně těch týkajících se vzniku sluneční soustavy, původu vody nebo dokonce života na Zemi. V závěru pohlédneme na budoucí a závěrečnou část mise, jelikož jsou teď Rosetta, Philae i kometa již ve fázi oddalování se od Slunce a míří zpět do zimy.

 

Jord den Hollander: Vize světa
20.04.2016 18:30 | Přednáška / Kaple Božího Těla

Příběh lásky a nenávisti mezi filmem a architekturou uplynulého století. Slavný holandský architekt a spisovatel Rem Koolhaas jednou řekl, že „naše zastavěné prostředí je možné vnímat jako filmový scénář k lidským nedostatkům“. Jako filmař a architekt vždy zahrnuje filmařskou „vizi světa“ i do své práce projektanta. V této přednášce Jord den Hollander, ředitel největšího světového festivalu filmů o architektuře (AFFR) a také sám architekt a filmař, proletí historii filmu a architektury. Na fascinujících filmových ukázkách od utopického snímku Metropolis až po dystopického Spidermana odhalí vztah filmu a architektury století.

 

Úsvit lidstva
20.04.2016 20:00 | Projekce / Filmový sál

Epizoda z vědeckopopularizační série NOVA americké veřejnoprávní televize PBS nazvaná Úsvit lidstva odhaluje nejnovější objev v oblasti zkoumání předků člověka. A sice nalezení ostatků tzv. homo naledi roku 2013 v komoře Sterkfonteinských jeskyní v Jihoafrické republice. O aktuálnosti prezentovaných informací svědčí i fakt, že PBS nejdříve publikovala dokument na online platformě YouTube, aby si zajistila prvenství v prezentaci výsledků paleontologického výzkumu. Dokument samotný ale nepředkládá pouhá fakta o existenci homo naledi. Spolu s vědci a vědkyněmi sledujeme pozvolný a v závěru až strhující hon za poznáním a hledáním důkazů podporujících existenci doposud jen tušeného mezičlánku ve vývoji člověka. Diváky tak budou okouzlovat do kontextu pečlivě zasazované nové informace, stejně jako nadšení a entuziasmus členů a členek expedice. Kdo by to byl tušil, že plazit se v temných jeskynních průrvách a vyzvedávat zkamenělé kosterní pozůstatky může být tak vzrušující činnost.

 

HRTL
20.04.2016 21:30 | Koncert / Kaple Božího Těla

HRTL si zaslouží hned několik titulů: hudební producent, zvukový experimentátor, šéf labelu Bűkko Tapes a člen Bastl Instruments. Jeho HW setup bývá dílem náhody a improvizace je základním stavebním kamenem vystoupení, ve kterých se spojují odkazy k minulosti a současnosti raveové kultury, záliba v modulární syntéze a konceptuální přístup. Jeho pojetí live-setu odráží lásku k analogovému zvuku a neustálému hledání nových nálad, atmosfér a způsobů vyjádření. Svůj hudební příběh skládá přímo na místě podle momentálního rozpoložení a atmosféry v klubu. Na festivalu Academia Film Olomouc vystoupí HRTL v rámci olomoucké Radio Wave Live Session.

Čtěte více:

Autoři | Foto Facebook AFO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.