neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

FOTOREPORTÁŽ: Pohled na zničený vojenský areál u Velkomoravské nám vyrazil dech

Včera jsme se s týmem rozhodli, že trošku zapátráme v historii Olomouce. Vydali jsme se do bývalého areálu vojenských skladů v Olomouci. A víte co? Byl to fakt strašidelný zážitek.

Včera jsem měla tu možnost podívat se do bývalého areálu vojenských skladů v Olomouci. Je to obrovské místo hned u centra, a i když je areál jen šest let opuštěn, působilo to na mě, jakoby tam nikdo nebyl alespoň sto let, tedy až na pár bezdomovců, sprejerů nebo narkomanů. Do areálu jsme se museli prodírat křovím a jednou z několika děr v plotě, který odděluje areál od okolí města, a vůbec od okolí reálné komunity Olomouce.  

Hned na začátku jsem spatřila dva hroby, možná některého z místních bezdomovců, v ten moment jsem dostala docela strach. Taky polozřícené šedivé budovy na mě působily děsivě a strašidelně, a když jsem procházela areálem, byly všude střepy, stopy po ohništích, po skrýších patřícím bezdomovcům, samé posprejované zdi, a taky jsem objevila zchátralé sprchy, ještě po bývalých vojácích. I když to všechno na mě působilo dost tísnivě, nějakým způsobem mě to celé fascinovalo, hlavně zastaralé dlouhé chodby a skryté místnosti, ve kterých se teď už jen válí kusy starého nábytku. Chtěla jsem pro vás objevit, co je dál, co všechno se v areálu ještě skrývá. Je škoda, že jsem si areál neprošla celý, protože na prozkoumání celého prostoru bych potřebovala nejmíň celý den, nejlíp nějakého svalnatého parťáka, taky pro jistotu nůž a pepřový sprej s sebou.

Co mi ale moje drbnovská hlava nebere, proč je areál tak dlouho opuštěn, proč s ním nikdo nic nedělá a momentálně je jen rájem místních pobudů a bezdomovců. Dočetla jsem se, že kdysi to býval vojenský areál, kterého se armáda zbavila před šesti lety. V 80. letech areál s třiceti objekty fungoval jako ženijní sklady a vojáci v tamních dílnách prováděli opravy ženijní techniky. Jaké jsou s areálem plány teď, nikdo neví, možná se v budoucnu dočkáme dalšího nového obchodního domu nebo bude šestnáctihektarové místo využito pro výstavbu nových bytů, kanceláří či rodinných domků. Mně by se nejvíc líbilo, kdyby byl prostor, nebo alespoň většina využita pro přírodní park.

Zapeklitá situace kolem někdejšího Vojenského opravárenského závodu nemá zatím žádnou světlou budoucnost. „Aktuální stav je takový, že zde asi v dohledné době nikdo jen tak stavět nebude. Podle náhledu do katastru nemovitostí je současným vlastníkem pražská společnost Net Media Group a.s., vlastnické právo je ovšem „omezeno exekučním příkazem k prodeji nemovitosti", a vázne na něm zástavní právo. Tedy nejprve je samozřejmě nutné, aby byly vyřešeny majetkoprávní vztahy, pak teprve může přijít případně investor s nějakým záměrem…“ říká Michal Folta z oddělení mediální komunikace Magistrátu města Olomouce. Zvědavost mi nedala a snažila jsem se do společnosti Net Media Group a.s. dovolat, po několikátém neúspěšném pokusu jsem to vzdala.

Každopádně kdo rádi objevujete tyhle staré mysteriózní věci, mrkněte na super fotky, které jsme pro vás s týmem nechali nafotit, je to rozhodně lepší, než přijít kvůli zvědavosti k úrazu, no ne?

 

Dnes pro vás s týmem sbírám materiál v olomouckém Černobylu, už zítra se můžete těšit na fotoreportáž :)

Zveřejnil(a) Olomoucká Drbna dne 4. únor 2016

 

Čtěte více: 

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.