pátek 29. března 2024 Taťána

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Blíží se datum 15. ledna, nervozita seniorů se stupňuje

Denně diskutuji se svým otcem na téma očkování seniorů proti covidu. Je mu 84 let, nemoci se velmi bojí a už několik měsíců ví, že se chce nechat očkovat. V posledních dnech omezil z obavy před nákazou svůj pohyb venku mimo domov na minimum. Jedinou naději vidí v očkování, které pro něj představuje pomyslné světlo na konci tunelu. Ví, že bez něj se situace těžko vrátí k normálu.

Na svůj věk je můj otec oproti mnoha jeho vrstevníkům i mnohem mladším seniorům velmi vitální. S počítačem pracuje denně, zvládá úpravy fotografií v photoshopu, brouzdáním po internetu se věnuje denně několik hodin. Má velký přehled a dostatek informací. Čím více se ale blíží termín 15. ledna, což je datum, kdy se otevřou registrace pro zájemce o očkování proti covidu-19 ve věku nad 80 let, tím více je nervózní. Obává se toho, že se do vládního systému nedokáže zaregistrovat, že udělá nějakou chybu, která ho následně vyloučí z možnosti nechat se proočkovat, že skončí na konci fronty a bude muset čekat na očkování další týdny nebo měsíce. Říká, že nezná z okruhu svých vrstevníků, nikoho, kdy by si rozuměl s počítačem tak dobře, jako on.

Také mluví otevřeně o tom, že vládní registrační systém vytvářeli lidé, kteří vůbec nemají představu o tom, jak žijí senioři a jaké mají možnosti a schopnosti. Přesně řečeno, označil je doslova za „idioty odtržené od reality.“ Má na svůj názor právo. Na rozdíl od nich o tom ve svém věku zřejmě něco ví. Jako jediné vhodné řešení by otec považoval, kdyby jemu i dalším lidem nad 80 let zatelefonovala sestra od jejich praktické lékařky, kde znají nejlépe i jejich zdravotní stav, která by se s ním přesně domluvila na termínu očkování i na místě. Takové očkování seniorů nad 80 let by se například mohlo provádět na základě seznamů po jednotlivých létech podle abecedy. Něčeho takového, co dobře funguje například ve Velké Británii, se ale u nás senioři nedočkají. Praktičtí lékaři už teď neví, kam dřív skočit a zřejmě by ani neměli chuť a čas k vyřizování další takové agendy.

Centrální rezervační systém bude fungovat na naprosto nezapamatovatelné a nicneříkající adrese www.crs.uzis.cz . Taková adresa jen velmi těžko upoutá pozornost seniorů. A rozhodně je neomylně nezavede k vysněnému formuláři, který jim má zajistit místo v pořadníku na očkování. Od léta se vědělo, že se bude očkovat. Bylo proto určitě dost času vymyslet jednoduchý rezervační systém s jednoduchou adresou odkazující přímo k očkování. Místo toho budeme mít k dispozici rezervační systém na stránkách, kde je mimo jiné také rozcestník s odběrovými místy pro antigenní testy, což je už sama o sobě hodně nepřehledná záležitost. Když toto schéma na tiskové konferenci představoval ministr zdravotnictví Jan Blatný, připomínalo to návod na sestavení tobogánu od IKEA.

Jako běžní smrtelníci zatím ještě nevíme, jak bude elektronický registrační formulář vypadat, jak moc bude jeho vyplňování složité, ale už teď víme, že k němu povede složitá cesta. Můj otec má štěstí. Nemusí se bát, že nezdolá úskalí registračního systému pro očkování. Má totiž kolem sebe rodinu, a tedy celou řadu lidí, kteří mu s vyplněním dotazníku pomohou. Ano, my si s tím určitě poradíme. Jsem přesvědčen o tom, že by si s vyplněním formuláře určitě poradil i sám otec, i když z toho má strach. Ale ne každý senior má podobné štěstí a schopnosti. Já osobně se bojím jen jedné věci. Jak už to tak u nás bývá a jak už to známe z minulých případů. Chtěl bych se mýlit v tom, že v pátek 15. ledna po spuštění do ostrého provozu registrační systém pod náporem uživatelů zkolabuje. V tom lepším případě zůstane mimo provoz jen několik hodin.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FNOL

Štítky očkování, registrační systém, senioři, covid

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.