pátek 19. dubna 2024 Rostislav

VIDEO: Chcete se dozvědět více o Neptunově kašně? Šanci máte díky dokumentárnímu videu

Internetový počin Památky Dnes, který mapuje příběhy památek po celé České republiky, se v nejnovějším dílu přesunul také do Olomouce, konkrétně na Dolní náměstí k Neptunově kašně. Ze souboru šesti barokních kašen jen v Olomouci ta Neptunova nejstarší, pochází z roku 1683. Její příběh teď zkokumentovali právě tvůrci Památek Dnes.

Diváci se v dokumentu dozvědí třeba i to, proč se kdysi Neptunově kašně, stojící nedaleko Morového sloupu, přezdívalo "Želví kašna".

Dokument je pojat netradičně – příběh kašny v něm vypráví dvojice postav. Kameník Václav Schüller, který je autorem Neptunovy kašny, a jeho tovaryš, vypráví o vzniku a osudech kašny. Postavy namluvili herci Petr Kubes a Roman Vencl. „Pro ozvláštnění jsme se rozhodli představit Neptunovu kašnu ve dvou zcela rozdílných atmosférách – ve dne a v noci. Je to také poprvé v historii našeho projektu, kdy jsme použili dialog mezi dvěma postavami,“ řekl Ondřej Sovík, režisér projektu.

„Neptunova kašna je první vlaštovkou v plánované sérii krátkometrážních dokumentárních filmů věnované olomouckým barokním kašnám. Autorem sochařské výzdoby Neptunovy kašny je Michael Mandík, který byl olomouckými radními osloven rovněž při realzaci další z kašen - kašny Herkulovy. V blízké době se mohou diváci těšit na připravovaný díl věnovaný právě zmíněné Herkulově kašně, která byla historicky přemístěna severně od radnice, aby uvolnila místo pro stavbu Čestného sloupu Nejsvětější Trojice na Horním náměstí,“ uvedl producent Milan Kýr.

Více o celém projektu na www.pamatkydnes.cz

Čtěte více:

 

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.