středa 24. dubna 2024 Jiří

VIDEOREPORT: Projeďte se s námi olomouckým bikeparkem

V Nemilanech vznikl unikátní bikepark, ve kterém se vyřádí zkušení jezdci i úplní začátečníci. Vyrazili jsme jej vyzkoušet na vlastní kůži.

Stojím na kopci s ostatními jezdci a chystám se na trať plnou zvlněných muld a klopených zatáček. Tohle přece zvládnu, říkám si v duchu, vždyť je tady i biker, který ještě nechodí do školy a už se s tátou vydal stejnou trasou, jakou mám v plánu projet já. I tak mám pořádný respekt. No co, tak jedem.

Hned první zvlnění mě ale rozhodilo natolik, až mi vypadla noha z pedálu a náramně jsem si podřel holeň. „Musíš přenášet těžiště a s kolem kopírovat nerovnosti, pak tě to nerozhodí," vysvětluje mi kámoš Damjan Siriški, který patří k těm nejzkušenějším bikerům, jež můžete v tady v Nemilanech potkat. „Jo a brzdi jen jedním prstem, protože těmi ostatními bys měl držet řídítka," dodává. Všichni vám tady rádi pomohou. Ze začátku jsem tak nějak přecenil své síly a vrhl se střemhlav po trati, ale zbývající část trati jsem si i s respektem užil a projel si ji pak ještě několikrát.

Ostatní borci už mezitím skákali neuvěřitelné věci na pro mě až mamutích překážkách. „Své první salto na kole jsem skočil do molitanů, ale ve skutečnosti to pak není zas tak těžký trik," směje se Honza Volf, který před chvílí předvedl luxusní salto vzad. No dobře, tohle sice nikdy zkoušet nebudu, ale po pár měsících tréninku bych se snad ty skoky odvážil alespoň vyjet.

Před šeti lety přišel Kamil Tatarkovič s nápadem postavit v Olomouci bikepark, ten dnes už slouží široké veřejnosti. Jsou zde čtyři trati přizpůsobené náročnosti zkušených bikerů i úplných začátečníků. Budou se zde pořádat i závody. Jedna z tratí je koncipována přímo pro děti. „Pokud chcete s jžděním začít pod naším dohledem, přijďte si to zkusit. Každou středu se tu scházíme v 17 hodin," zve Kamil zájemce o tak trochu adrenalinové ježdění do olomouckého bikeparku.

Čtěte více:

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.