pátek 26. dubna 2024 Oto

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

V Hlubočkách se vyřádíte nejen v zimě, adrenalin si můžete zvýšit třeba na bobové dráze

PR článek

Občas si člověk musí zadovádět a po celém dni sedění u počítače si odpočinout. Neumím to jinak než aktivně, a proto jsem se vypravila na bobovou dráhu v Hlubočkách, na jedinou adrenalinovou zábavu na Moravě, při které se opravdu bobuje.

Na tento výlet jsem nemusela cestovat daleko. Nejdelší bobová dráha na Moravě se nachází v obci Hlubočky, asi 15 kilometrů od Olomouce, přímo ve ski areálu. Na výletě samozřejmě nemohl chybět ani můj věrný kamarád Ferda, která se mnou podniká všechna dobrodružství. Bez obtíží jsme zaparkovali na velkém parkovišti přímo u bobové dráhy. Sice jsme se z počátku moc neprošli, ale nakonec jsme si vyšlapali kousek podél vleku. Museli jsme si přece prohlédnout dráhu, kterou pojedeme! Pak už jsme mohli vykročit směrem ke kase a koupit si lístky. Jednotlivá jízda vychází na 80 korun, ale tím že jsme byli dva, tak jsme raději zvolili výhodnější variantu deseti jízd za 600 korun.

Musím přiznat, že zpočátku jsem měla docela strach. Nevěděla jsem do čeho jdu. Když sportuju nebo chodím po horách, tak se spoléhám jenom sama na sebe, ale tady musím dávat pozor na další účastníky a oni na mě. Na dráhu jsem slyšela pozitivní i negativní recenze. Většina tvrdila, že toto opravdové bobování je zábavnější, než jezdit na kolejnicích, kde nemusí skoro nic dělat. Ale slyšela jsem i jeden názor, že se při jízdě někdo zranil. Rozhodla jsem se nevěřit pouze jednomu naštvanému zákazníkovi a vyzkoušet si to na vlastní kůži.

V nástupní stanici jsem nasedla na bob a přivítala mě obsluha. Očividně viděla mojí nervozitu, proto mě ujistila, že se mi nic nemůže stát. „Když budete dodržovat, co vám řeknu, a opravdu brzdit tam, kde jsou uvedené značky, nic se nestane,“ oznámila mi. "Toto je korytová dráha, základní pravidlo, co si musíte uvědomit je, že na korytových drahách se nevozíte, ale bobujete, jste aktivní součástí jízdy a svým chováním na bobu jízdu ovlivňujete," osvětluje mi rozdíly mezi korytem a kolejnicemi. Jelikož se vždy striktně držím návodů, poslouchala jsem ho se zatajeným dechem. „Jezděte v rozestupu 25 metrů od sebe, nebrzděte nárazově, ale plynule, do zatáček se naklánějte jako na kole, čím větší rychlost, tím větší náklon. Na dráze jsou značky, kde se brzdit musí, to provedete tak, že zatáhnete pákou k sobě. Aby jste se rozjela, dejte ji zase od sebe,“ vysvětlovala obsluha. Následovaly další pokyny a já se je snažila všechny probrat. „Tak a šťastnou cestu,“ zatlačila do mého bobu a já se s překvapivým výkřikem rozjela. Nahoru bob tahá lano a jako pojistka slouží zoubky v dráze, které brání tomu, aby vozítko nemohlo sjet dolů v případě, že by se z lana uvolnilo. Nepříjemně cvaká, ale hned jsem si zvykla. Jízda nahoru byla velmi příjemná a mohla jsem se tak psychicky připravit na sjezd dolů.

Je jasné, že jsem měla strach a první jízdu jsem celou brzdila. Jakože opravdu celou. Ferda se přede mnou pustil beze strachu a dole na mě už čekal, divil se, kde vězím. No, ale bezpečnost především. Po druhém kole jsem si už začala věřit a jezdila rychleji. Celková délka dráhy je přes kilometr a půl, z toho sjezd měří kilometr. Od ostatních drah, které se tváří jako bobové, se jezdí a opravdu bobuje v korytu a bob není ukotven v kolejnicích, není to horská dráha. Po páté jízdě jsem byla ráda, když jsem zvládla dráhu sjet za 3 minuty a 40 sekund. Ferda na tom byl o půl minuly lépe. Byli jsme na sebe pyšní, ale obsluha nás z toho vyvedla: „Průměrně tady lidé jezdí dvě a půl minuty. Já jsem to bez brzdění sjel ještě o minutu rychleji, ale to nedoporučuji nikomu, kdo s drahou nemá zkušenosti. Určitě se to nikdo nenaučí za jednu nebo dvě jízdy. Lepší je začínat pomalu a seznamovat se s drahou, pak se nemůže nic stát.

Po vyčerpání našich jízd jsme se prošli ještě po areálu. Byly tam připravené bagy na sezení, trampolína i maličké lanové centrum pro děti. Pokud se chcete do Hluboček vydat v září, tak je bobová dráha otevřená od středy do pátky od dvou do šesti třiceti a víkend 10:00 až 18:30. V říjnu jen pátky a víkend. Nejvíce mě však překvapilo, že bobová dráha se provozuje i v zimě. „Když je pěkné počasí, bobová dráha není zamrzlá a je upravená, tak se na ní bude jezdit i v zimě,“ informovali mě. Hmm, tak asi zrovna spojím bobování s lyžováním. Ferdou jsme se nakonec shodli, že pokud se dodržují všechny pravidla, je dráha bezpečná a sjede ji i malé dítě. Pokud však někdo nebrzdí a nemá s tímto typem dráhy zkušenosti, tak pak může dojít k nehodě, stejně na jakékoliv jiné korytové dráze. 

Pro více informací můžete navštívit jejich stránky zde.

Můžete se také podívat na jejich instruktážní videa:

A tady také jak vypadá jízda bez brzd a za porušování předpisů. Důrazně se však nedoporučuje:

Autoři | Foto Ski areál Hlubočky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.