sobota 20. dubna 2024 Marcela

REPORT: Mistrovství Olomouce ve stolním šestiboji je skvělá zábava s dobročinným přesahem

Kdy jste naposledy hráli Člověče, nezlob se? A co třeba pexeso nebo čáru? Už pátá olomoucká Gamenight nabídla možnost zasoutěžit si a zároveň tak přispět na rozvojové projekty neziskové organizace Maendeleo.

Koncept večera je jednoduchý, dvojice soutěží v pěti disciplínách. Ti nejlepší se potom utkají ve velkém finále při hodu mincí na čáru. Dlouho jsem neviděl takové množství opravdu nadšených lidí, kteří se při otočení nesprávné kartičky pexesa povzbuzují, a když se jim konečně povede najít tu správnou, vyskočí radostí. No jo, ale to není všechno, ještě je čeká Člověče, nezlob se! Tady rivalita stoupá, protože se hráči potkávají na zvětšeném hracím poli, kdy jeden z dvojice hází kostkou a druhý postupuje coby figurka a zároveň vyhazuje protihráče.

Na dalším stanovišti soutěžící čeká vědomostní sprint, v časovém presu musí na stejné písmeno vymyslet název města, jméno, zvíře, rostlinu a věc. Opět parádní vzpomínka na dětská léta a není to zas taková brnkačka, jak se zdá. Body tu nahání hlavně sehrané páry, které trénovaly doma. To však neplatí o vědomostním testu, který se natrénovat nedá, odpovědi prostě musíte znát.

Poslední kvalifikační disciplína dává výhodu těm, kteří prokážou kreativní až inženýrské schopnosti. Kdo si vyrobí tu nejlepší vlaštovku a dokáže s ní přehodit ostatní, zaslouží obdiv a navíc získá potřebné body do soutěže. O šikovnosti přítomných svědčí fakt, že několik vlaštovek opravdu přeletí celý kongresový sál.

Večer rychle postupuje do finále, máme tu hod na čáru neboli královskou disciplínu. Tady už jde do tuhého, protože postoupily jen ty nejúspěšnější dvojice probíhá vyřazování. Říkáte si, no jasně, hod na čáru bych zvládl, jenže většina soutěžících pohoří na tom, že jim mince sklouzne na stranu a odkoulí se daleko za plánovanou vzdálenost. Publikum, které se vytvořilo z vypadnutých soutěžících, mohutně povzbuzuje, nervy házejících začínají pracovat. Celkovými vítězi se nakonec stávají Gabča a Radek, jelikož předvádí nejvyrovnanější hody nejblíže čáře. Přebírají putovní pohár a už se těší, že jej budou příští rok obhajovat. Můžete je vyzvat i vy.    

Nápad uspořádat Gamenight se zrodil před pěti lety. Studenti a absolventi Mezinárodních rozvojových studií na Univerzitě Palackého založili neziskovou organizaci Maendeleo a jejím prostřednictvím pomáhají farmářům a farmářkám v Tanzánii. Nejde o jednostranné darování peněz, protože jejich největší projekt podporuje vzdělávání v kombinaci se zemědělskými mikropůjčkami. Místní farmáři tak dostanou lepší šanci sami pracovat na svém živobytí a nestávají se závislými na pomoci z Evropy. Výtěžek z Gamenight půjde právě na tuto činnost. Příští mistrovství Olomouce ve stolních hrách se bude konat příští rok, všichni jste zváni.

Kdo by chtěl pomoci už teď, stačí kliknout na tento odkaz: Pomoc pro farmáře v Africe

Čtěte více:

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.