neděle 5. května 2024 Klaudie

Výdaje na výzkum loni v Olomouckém kraji vzrostly na 3,4 miliardy

Výdaje na výzkum a vývoj v Olomouckém kraji loni po předchozím dvouletém poklesu vzrostly o více než půl miliardy korun na 3,367 miliardy. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Loňské výdaje jsou třetí nejvyšší v historii kraje. Více peněz do výzkumu a vývoje v tomto regionu směřovalo pouze v letech 2012 a 2014. Investice do výzkumu a vývoje jsou důležité pro konkurenceschopnost firem a rozvoj vysokého školství.

Hlavní část výdajů na výzkum a vývoj loni v kraji podle ČSÚ připadla na podnikatelský sektor, kde činila 1,964 miliardy. Třeba výrobce optiky Meopta Přerov investovala do inovace výroby od roku 2010 stovky milionů. Díky těmto investicím může postupně zahajovat sériovou výrobu prototypů a zúročit práci nového vývojového oddělení. Několik milionů do výzkumu a vývoje v kraji každý rok investuje také například Sigma Group, která v Lutíně na Olomoucku vyrábí čerpadla a čerpací techniku.

Na vysokých školách byl loni realizován výzkumu a vývoj za 1,312 miliardy a v organizacích spadajících do vládního sektoru za 83 milionů korun.

V Olomouckém kraji se také loni meziročně zvýšil počet pracovišť zaměřených na výzkum a vývoj, a to o 13 na 156. Ve výzkumu a vývoji bylo v kraji zaměstnáno 1109 lidí. Na podnikatelský sektor připadlo loni v kraji 134 pracovišť a na vysoké školy 14. Do kategorie soukromého neziskového sektoru v kraji spadala dvě pracoviště a pod vládní oblast šest.

Výdaje na výzkum a vývoj v kraji v letech 2015 a 2016 klesaly. Zatímco v roce 2014 činily 3,377 miliardy, v roce 2015 klesly na 2,983 miliardy a v roce 2016 na 2,833 miliardy. Olomouckému kraji z pohledu těchto investic v roce 2016 připadla na žebříčku 14 regionů Česka až sedmá pozice.

Důvodem dřívějšího poklesu výdajů na výzkum a vývoj bylo zejména méně peněz z evropských fondů, za něž se v minulosti vybudovala velká výzkumná pracoviště. Například v Olomouci bylo v roce 2013 otevřeno nové Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum, v němž pracuje několik desítek vědců ze 12 zemí. Vybudování moderního vědeckého pracoviště stálo 808 milionů korun, přičemž investiční náklady pokryla dotace z fondů EU a státního rozpočtu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, věda, školy, hospodářství, kraj, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.