pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Gastrodrbna: Plan B je jistota, pokud jde o polední meníčka

Vždycky, když si chci zajít někam na oběd a nechce se mi moc přemýšlet nad tím, kam vyrazím, většinou nakonec skončím v Planu B na Palachově náměstí. Proč? Snad ještě nikdy se mi nestalo, že bych tam dostal jídlo, které by mi nechutnalo. A místní kuchyně mě nezklamala ani tentokrát.

Mrzel mě pouze fakt, že kvůli deštivému počasí jsem si dobré jídlo nemohl vychutnat na místní zahrádce, která byla zavřená. Jakmile jsem ale usedl, prohlédl nabídku a u příjemné obsluhy si objednal lahodně nahořklého Chomouta, veškeré chmury mě přešly.

Už jeden pohled do poledního menu totiž člověku vykouzlí úsměv na tváři. Tady se stroze neláká na nepříliš atraktivní klasiky typu „Španělský ptáček s rýží“ nebo „Smažený kuřecí řízek s brambory maštěnými máslem“ jako v mnoha jiných hospodách. Názvy pokrmů v Planu B způsobují, že se vám na jídlo sbíhají sliny ještě dlouho předtím, než jej uvidíte.

U mě nakonec zvítězil steak z kuřecího prsíčka s estragonovou omáčkou s pečeným česnekem a bramborovým pyré. No posuďte sami, nedává vám už jen ten vznešený název pocit, že půjde o něco fantastického? Ještě před hlavním jídlem jsem si vychutnal hovězí vývar. Ten byl na můj vkus trochu slabší a moc nasládlý, ale to bylo možná tím, že jsem těsně před jídlem žvýkal žvýkačku. Po dosolení a dopepření už chuť polévky odpovídala mým preferencím.

Blesková obsluha mě nenechala na další chod dlouho čekat. Kuřecí prsíčko bylo naservírováno krásně a vzhled jídla jen potvrzoval jeho lákavý název. A nezůstalo jen u toho, ani chuťově jsem si v podstatě neměl nač stěžovat. Maso se doslova rozplývalo na jazyku. Omáčka se k němu pak skvěle hodila a navíc jí bylo dost na to, abych si s ní mohl zpestřit i bramborové pyré. Toho na mě bylo paradoxně až moc, takže zatímco maso mi z talíře zmizelo rychlostí blesku, trocha přílohy mi tam naopak musela zůstat. Jakkoliv mi to bylo moc líto.

Jak už je v Planu B zvykem, po dojedení hlavního jídla na návštěvníky čeká i takzvaná „sladká tečka“. Nejsem si úplně jistý, jak místní zákusek nazvat, nejblíže by pravděpodobně bylo připodobnit jej k piškotovému řezu. Bohužel jsem neměl čas dát si k němu kávu, takže byl trochu dusivější. Jako bonus k menu jde ale o příjemné zpestření.

Pokud tedy budete chtít vyrazit na dobrý oběd, s Planem B se rozhodně nespletete. Mě osobně zatím ani jednou nezklamal a určitě se tam ještě mnohokrát objevím. Pokud se vám navíc během léta poštěstí sedět na zahrádce, připište si další body k dobru!

Čtěte více:

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.