pátek 26. dubna 2024 Oto

Pozor na to, kam šlapete, olomoucké ulice jsou plné Pokémonů

Možná jste si v posledních dnech všimli obrovského množství lidí, kteří upřeně hledí do svého telefonu a svižně s ním šermují sem a tam. Co tam vidí? Není to nic jiného, než dlouho očekávaná hra Pokémon GO.

Konečně je to tady Pokémon GO je venku, hra s rozšířenou realitou, která předčila všechny ostatní už v prvních dnech po vydání. Úspěch je samozřejmě podpořen i značkou Pokémon, která má po světě obrovské množství fanoušků, ale i samotná hra funguje na principu, který pohltí skoro každého.

Pokémon GO, je totiž jednoduchá hra. A v jednoduchosti je krása.

Podobná hra s rozšířenou realitou od stejných tvůrců - Ingress, je oproti novým Pokémonům strašně složitá a proto si nenajde cestu k tolika hráčům. Pokémon GO vypadá hezky, jednoduše se ovládá, jednoduše se hraje a z každého chyceného Pokémona máte radost. Základní pilíře hry fungují skvěle.

          seznammapa


O co tedy vlastně jde?

Jednoduše řečeno, dětský sen mnohých z nás se stal skutečností. Prostě chodíte po světě a lovíte Pokémony. Ve svém smartphonu máte mapu, kde vidíte, kteří Pokémoni jsou nejblíže vaší poloze. Na vás pak je, abyste prohledávali okolí a pokusili se potvůrku najít a chytit.

Chytá se stejně jako v seriálu, Pokéballem, jen s tím rozdílem, že Pokémon před vámi, je vám zprostředkován skrze přední kameru vašeho mobilního zařízení. Pak už stačí jen trefit Pokéball do zeleného kruhu, který se objeví na potvoře, a je to. Lehké jak facka.


Pokémonů je ve hře zatím 151 a ulovit je nebude jednoduché, jelikož někteří se objevují jenom u vody, někteří u elektráren, v horách, prostě podle toho, o jaký druh Pokémona se jedná. Pokud znáte seriál, víte, že Pokémoni se vyvíjeli do dalších silnějších podob. Evoluce nechybí ani v této hře, a tak budete často muset chytit stejného Pokémona několikrát, abyste ho vyvinuli do dalšího stupně.

Na mapě můžete vidět mimo pokémonů také Pokéstopy a tělocvičny. Pokéstop vám doplní předměty nezbytné pro hru, hlavně tedy Pokébally. Často se vyskytují u nějaké památky nebo významného místa.

Tělocvičny jsou místa, ve kterých probíhají souboje mezi hráči. Jeden hráč vždy tělocvičnu vlastní a má tam svého Pokémona. Když se vám podaří ho porazit, tělocvičnu získáte vy.

Souboj probíhá vskutku originálně. Klikáte, klikáte, klikáte. Důležitější je tedy příprava a strategie ve výběru Pokémonů, které proti sobě postavíte. Protože každý element funguje jinak, každý druh má své klady a zápory. Jeden je silnější proti travním, jiný proti ohnivým, chce to trochu promyslet.


Jednoduché a zábavné

Kdybych měl hru porovnat s dalšími hrami, které nějakým způsobem využívají váš mobilní telefon a nutí vás objevovat předměty nebo virtuální potvůrky v reálném světě, hra Pokémon GO by se určitě postavila na pomyslnou „bednu“.

Našel jsem ale jednu věc, která mě na těchto hrách neskutečně trápí. Je to neustálá připoutanost k obrazovce telefonu. Ingress vás nutil nesledovat nic jiného než obrazovku a ještě jste museli neustále dávat příkazy skrze pokyny v telefonu, proto jsem přestal hrát. Pokémon GO je na tom o něco lépe. Ven z domu vás hra dostane, ale že by vás hra vybízela k tomu, kochat se přírodou a všímat si krás okolo nás, to se říct nedá.

Pravděpodobně budete další člověk s pohledem upřeným na mobil, který neustále obchází blok za svým domovem a snaží se chytit vytouženého Pokémona. Potom jen zvednete telefon s kamerou, to je jediná chvíle, kdy si všimnete reálného světa, ten vás ale nezajímá, protože přece musíte správně hodit Pokéball. Ve výsledku tedy opět koukáte do mobilu a světa si nevšímáte.

Alespoň se tedy pohybujete, to se hře upřít nedá. Pro mě je stále vítěz Geocaching, který hráče vede k tomu, si o místě, kam se vypraví něco zjistit a i když sleduje mobil nebo gpsku, vždy má čas si prohlédnout okolí, protože nic nemusí a nikam nespěchá. V Pokémon GO si památek užijete pouze ve formě Pokéstopů, alespoň něco.

Možná to zatím znělo kriticky, ale přesto všechno mě Pokémon GO baví. Je to hlavně díky tomu, že hru hraje skoro každý v mém okolí (když se podíváte okolo sebe,zjistíte, že úplně každý) a taková ta zdravá soutěživost, ze hry dělá moc příjemnou hříčku.

Ve chvíli, kdy se všichni sejdeme, předbíháme se v tom, kdo chytil lepšího Pokémona a kdo dobyl jakou tělocvičnu. Navíc ve mně Pokémon probouzí mé dětství, takže si rád zavzpomínám.

Další kdo má ze hry radost, je můj pes, jehož procházky se z půl hodiny prodloužily na hodinu a půl, protože vždycky je ještě místo, kam zajít, protože by se tam mohl skrývat chybějící Pokémon.



Sežeňte si tedy vysokokapacitní powerbanky, zvyšte mobilní data a vyražte do ulic, dlouhou chvíli tu bude hrát Pokémon GO prim.

Gotta catch 'em all
 

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.