středa 24. dubna 2024 Jiří

Proměňte vaše fotografie v umělecké dílo

Pokud vám nejsou cizí sociální sítě jako Facebook nebo Instagram, tak jste určitě v poslední době zaznamenali mánii uměleckých fotek. Populární jsou například fotky města upravené do podoby malebných obrázků. Za tímto kouzlem stojí mobilní aplikace, díky kterým se budete cítit jako Picasso nebo van Gogh.

Jako první jsem zaznamenal aplikaci Prisma. Všichni známí, kteří vlastnili iPhone si na Instagram přidávali fotografie, které vypadaly jako umělecký obraz. Ať se už jednalo o selfie na záchodě nebo nějakou krajinu, tak všechno vypadalo kouzelně. Já jim pouze záviděl a čekal, až se Prisma rozšíří i na Android. Přeci jenom jsem se dočkal. V momentě kdy jsem se chtěl někomu pochlubit svým výtvorem, tak jsem se cítil trochu opožděně. Najednou už umělecké fotografie nebyly tak populární. Potom jsem narazil na další zkrášlené fotografie, ale v dolním rohu nebylo logo Prismy. Objevila se nová aplikace s názvem Vinci. Následovaly další a další aplikace, které fungují na stejném principu. Některé zůstaly upozaděny, ale dalo by se říct, že mezi nejznámější se zařadily Prisma, Vinci a Lucid. Ušetřím vám čas a na všechny tři si důkladně posvítím.

Podle počtu stažení by se mohlo zdát, že vítězem je jednoznačně Prisma s desíti miliony, za ní by stříbrnou příčku obsadila aplikace Vinci s jedním milionem. Bronz by zbyl aplikaci Lucid, která se s desíti tisíci jeví jako nepovedená kopie. Zda je to pravda, nebo se tím nemůžeme řídit, se dozvíme v porovnání těchto tří aplikací. A aby to bylo zajímavější, tak se podíváme na fotky Olomouce.

Prisma

Na výběr máte přibližně ze čtyřiceti efektů. Po kliknutí na libovolný efekt se vám začne obrázek přeměňovat. Chvíli to trvá, zejména pokud máte v telefonu nepořádek. Když se vám výsledná fotka nelíbí, tak si vyberete další. Až budete se svým výtvorem spokojeni, tak si fotku buďto uložíte, pošlete na Instagram, zveřejníte na Facebooku nebo ji můžete sdílet jiným způsobem. Fotku si můžete vybrat z galerie nebo ji vyfotit. Co jsem vypozoroval, tak efekty se postupně mění a přidávají se nové. Pokud je vám čtyřicet možností málo, tak zkuste Vinci.

Vinci

Oproti Prismě má Vinci méně předloh, ale zato trochu jiné. Přeměna fotek trvá poněkud rychleji. Třešničkou je možnost natočit GIF. Jinak se aplikace zase až tak neliší od ostatních. Nezasvěcený člověk má celkem problém poznat, zda se jedná o Prismu nebo Vinci. Nevýhodou je, že si nemůžete vybrat fotografii například z Dropboxu nebo jiných aplikací.

Lucid

Malý počet stažení u této aplikace je celkem pochopitelný. Hodnotil bych ji jako nejhorší ze všech tří. Fotky si složitě vybíráte přes galerii a celkový proces je tak nejpomalejší. Po chvilce strávené s touto aplikací jsem měl chuť vyhodit mobil z okna. Je tady ale jedna věc, která přidává aplikaci Lucid jakousi výhodu oproti ostatním. Je to možnost natočit krátké video s uměleckým filtrem. To neumí Prisma ani Vinci. Sice nechápu k čemu to je, ale možná to někoho nadchne.

Celkový rozsudek

Pokud si chcete zkrášlovat fotografie a neztratit u toho nervy, tak bych vám doporučil úplně vynechat Lucid. Naopak Prisma i Vinci jsou skvělý a jednoduchý nástroj pro úpravu fotografii. Kdybych si měl vybrat, která aplikace je lepší, tak bych nenašel vítěze. Nejlepší způsob je nainstalovat si obě a vyzkoušet si, která vám sedí víc.

Čtěte více:

 

Autoři | Foto Jan Kvapil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.