pátek 29. března 2024 Taťána

Říjen ve znamení Dnů boje proti chudobě. Odstartují 17. října řetězovou hladovkou na Horním náměstí

V říjnu proběhne v Olomouckém kraji VI. ročník Dnů boje proti chudobě, na jehož pořádání se spolupodílí tři neziskové organizace: Armáda spásy, Charita Olomouc a Člověk v tísni. Ve třech moravských městech se uskuteční ve dnech od 17. do 21. října řada společenských a propagačních akcí s cílem přiblížit veřejnosti jeden z nejpalčivějších problémů globalizovaného světa – chudobu. Stěžejním tématem letošního ročníku je „plýtvání potravinami“.

Smyslem celé akce je postavit se proti lhostejnosti vůči těm, kteří se nacházejí v nouzi. „Plýtvání je především problém etický. Naše společnost žije konzumním způsobem života, a přitom máme kolem sebe plno těch, kteří žijí na hranici chudoby. Chceme tyto dva světy spojit, a proto hledáme cesty jak na tento problém upozornit,“ přiblížil za Charitu Olomouc Petr Prinz, vedoucí střediska Samaritán. Pro návštěvníky je připraven pestrý program, který proběhne tradičně v Olomouci, Přerově a letos poprvé v Šumperku.

Dny boje proti chudobě odstartují 17. října na Horním náměstí v Olomouci happeningem „Řetězová hladovka“ a budou pokračovat ve všech třech městech dalšími netradičními setkáními, přednáškami a workshopy. Jedná se o hladovku pouze symbolickou, předávat si ji budou představitelé jednotlivých zúčastněných organizací, zahájí fotograf J. Štreit.

V Přerově je letos zaměřeno na problematiku přerozdělování potravin, v Šumperku cílí na problém hospodaření s potravinami včetně využití přebytků potravin. „V rámci celostátní kampaně Dnů boje proti chudobě chceme zároveň představit aktivity a smysl Potravinové banky v Olomouckém kraji,“ uvedla Alena Krejčí, ředitelka centra sociálních služeb Armády spásy v Šumperku.

Partnery pořádajících organizací jsou Caritas - Vyšší odborná škola sociální Olomouc a iniciativa Food Not Bombs Olomouc. Dny boje proti chudobě 2016 probíhají v rámci celostátní kampaně Česko proti chudobě a za finanční podpory společnosti Lesy ČR. Účast na všech akcích je zdarma.

Čtěte více:

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.