úterý 16. dubna 2024 Irena

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

ROZHOVOR: Geox boty dýchají. Rychle si na to zvyknete, říká Petra Moudrá

PR článek

Osmatřicetiletá Petra Moudrá, maminka prvňáčka, vlastní obchod s obuví Geox v Galerii Šantovka v Olomouci. V osmnácti letech začala podnikat, provozovala prodejnu s výtvarnými potřebami v Přerově, odkud také pochází.

Svůj první obchůdek postupem času rozšířila o bytové doplňky. „Jezdila jsem často na veletrhy, odkud jsem přivážela nové zboží. Ale specifikum naší země je to, že u nás se prodává vždycky kolekce rok až dva pozadu za světem.“ Nové věci schovávala vzadu a prodávala rok staré. Poté otěhotněla a přestěhovala se do Olomouce. Značku Geox znala delší dobu, ale aby si boty mohla koupit, musela jezdit do Prahy nebo Brna. Pak přišla nabídka otevřít si obchod v Šantovce a na to Petra Moudrá kývla, „Pravda je, že bych chtěla být tam kde jsem teď, ale kdyby mi bylo tak třicet,“ říká a rozpovídá se o obchodě.

Z čeho vlastně pochází slovo Geox?
Je to složenina slova „geo“, jako země a písmene „x“ označující technologii. Mnoho lidí se ptá, jak se to správně vyslovuje. Jsou možné dvě varianty, ať už to řeknete, jak se to píše nebo počáteční G vyslovíte jako dž.

Zrovna do obchodů vtrhla kolekce podzim–zima. Snažíte se ji více zviditelnit?
Kampaň podzim zima podporujeme reklamou na tramvajích a autobusech. Vběhly do toho volby a my jsme včas nestihli rezervovat reklamní plochy, ale nakonec jsme stejně chtěli oslovit hlavně centrum Olomouce, a tak byla mobilní reklama ideální. V minulosti jsme se zaměřili na billboardovou kampaň, ale teď jsme to chtěli uchopit trošku jinak. Jde to více vidět a více lidí to vnímá.

Dokonce jsem viděla vaší reklamu v kině v Šantovce, dodala ji italská strana nebo jste se na ni podílela sama?
Finální video, které můžete vidět, je moje práce. Italové samozřejmě mají i svoje video, které by mi mohli poskytnout, ale já jsem to chtěla trošku jinak. Více živější, a aby to hlavně nebylo zdlouhavé. Jsem pečlivá, a když už něco dělám, tak to musí být pořádně. Nechala jsem ho sestříhat a namluvit. Základem je sice italský muž, který v různých obdobích využívá patentu Geox, ale jinak jsme to sestříhali a upravili pozadí a přidali hudbu. Všechno to dal do kupy moc šikovný olomoucký klučina, který se zabývá tvořením videí a spotů.

Geox je italská značka, ale vyrábí se opravdu v Itálii?
Část produkce se vyrábí v Itálii, ale část se vyrábí i v jiných zemích, ale všude jsou certifikované továrny a hodně se dbá na kvalitu. Všechny Geox boty se vyrábí technologií, kdy kůže není činěná chromem, který může přejít z boty na kůži, používají se speciální barviva. Především dětské boty splňují přísné normy, které nejsou běžné u ostatních značek. Děti se potí především nožičkama, proto je u nich zvýšené riziko, že by se jim do těla dostalo množství chromu.

Geox má vlastní patentovanou technologii. Co je jejím hlavním znakem?
Geox je jediná společnost na světě, která má patentovanou dýchající podešev. Speciální membránu, která zaručuje prodyšnost po celé délce stélky. Každá bota, která je od Geoxu, má v podrážce speciální dvojitou membránu. Když se vám potí noha ve škole, v práci, nepříjemné vlhko odcházejí dírkami v podrážce ven. Ale nic se nedostává dovnitř! Když vstoupíte do kaluže, do bláta, do sněhu, membrána zaručuje neprostupnost, ale zároveň dýchá.

Poznají zákazníci rozdíl?
Poznají to hlavně tak, že když delší dobu nosí boty Geox a pak si obují jinou značku. Můj známý dlouhodobě nakupuje u nás, ale zalíbily se mu boty jiné značky. Po pár dnech za mnou přišel a stěžoval si, že se mu v nich potí nohy. Myslel si, že všechny boty dýchají. Ale tímto patentem se vyznačuje pouze Geox. Některé boty mají mají dvě stélky a zákazník si může podle potřeby ubrat nebo zvýšit komfortnost. Záleží to, jak kdo má rád měkký došlap. Zvláštní je, že takové technické věci více ocení muži. Dámy se moc o patenty nezajímají, ale když si chlap chce obout boty, musí se v ní cítit pohodlně. Pokud ho někde tlačí, podruhé si je neobuje. Žena bude třeba týden roztahovat boty, bude mít puchýře, ale má boty, které se jí líbí.

Dalo by se to srovnat třeba s goretexovou obuví?
Je důležité si uvědomit, že Geox je hlavně vycházková a společenská obuv, ale může mít parametry sportovní a outdoorové boty. Například díky technologii Amphibiox celá bota dýchá a zároveň je nepromokavá. Goretex má pouze jednu membránu umístěnou na svršku obuvi, Amphibiox má dvě vrstvy. Jedna je na svršku a jedna zevnitř boty, tudíž je více dvakrát více voděodolná a navíc kompletně prodyšná. Když šlápnete do vody, pronikne pouze do mezery mezi membránami a nikdy se nedostane do té vnitřní. Pocit sucha je delší a komfortnější. 

Prodáváte také prostředky pro udržování obuvi?
Samozřejmě máme i krémy a kompletní přípravky pro ošetření obuvi. Ráda bych ale zdůraznila, že i když si koupíte drahé a značkové boty, neznamená to automaticky delší životnost. Když se o boty nebudete starat, budou po dlouhém užívání vypadat strašně. V Česku je docela rozšířené, že si lidé myslí, že jedny boty jsou vhodné na každou příležitost. Nekrémují boty, neošetřují je a ani neimpregnují, a pak se diví, že nevydrží pět let. Někdy jsem v šoku, co lidé chtějí reklamovat.

Když řeknete Geox, vybavím si boty, ale prodáváte také jiné produkty?
Neprodáváme pouze dýchající obuv, ale také dýchající bundy. Fungují na podobném principu. Odvádí horko a pot s pomocí membrány umístěné na lopatkách zevnitř bundy a všechen nekomfort pak odchází ven pomocí průduchů, umístěných na ramenou. Jsou odolné větru, existují různé stupně termoregulace. Nesou označení od jedné po pět vloček a každá má jinou výhřevnost. Jsou lehké, ale zároveň v zimě zahřejí. Design jde ruku v ruce s funkčností.

Dají se boty koupit také na internetu?
Máme jediný internetový e-shop, který nabízí pouze značku Geox. Máme největší ucelenou nabídku kolekce. Na internetu můžete najít také jiné prodejny, ale ty mnohdy prodávají kusy z výprodejové kolekce. V Olomouci jsme jediná kamenná prodejna. Pro naše zákazníky taky nabízíme věrnostní program BeneFeet. Při první návštěvě obdrží kartičku, se kterou získají na příští nákup slevu 5%. Když pravidelně zákazník nakupuje, útrata se mu započítává a pak může získat slevu až patnáct procent.

Neuvažujete o otevření nové prodejny?
Byla jsem přemlouvána, abych otevřela obchod v Ostravě, ale nechce se i do toho. Bydlím v Olomouci a do Ostravy bych musela dojíždět. Měla bych dvakrát více práce a navíc na dálku nic nefunguje. I když by to mohlo být zajímavé, nechtěla bych nic dělat na půl. 

Obsluha prodejny Pavlína Rohlová a Anička Zelinková. 

Více informací na stránce www.geoxstore.cz nebo přímo na prodejně Geox v Galerii Šantovka Olomouc. 

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.