pátek 3. května 2024 Alexej

Na letošní Garden Food Festival přišlo na dvanáct tisíc lidí, nezastavila je bouřka ani déšť

Výrazný charitativní rozměr měl třetí ročník festivalu Garden Food Festival v Olomouci. Pořadatelé přehlídky dobrého jídla a pití nejen poskytli prostor k prezentaci dobročinným organizacím, ale vůbec poprvé díky spolupráci s vystavujícími darovali Charitě Olomouc přebytečné potraviny. Do Smetanových sadů podle předběžných odhadů zavítalo stejně jako v loňském roce zhruba dvanáct tisíc lidí. Během uplynulého víkendu mohli ochutnávat z nabídky zhruba stovky vystavovatelů.

„Návštěvnost byla podle prvního odhadu zhruba stejná jako v loňském roce, ale jsme s ní velmi spokojení. V sobotu totiž areál postihla bouřka a přeháňky, což se samozřejmě na počtu příchozích odrazilo. Zato neděle byla z hlediska počasí a taky zájmu podle našich očekávání,“ zhodnotil za pořadatele Pavel Vysloužil.

Více než šedesát restaurací a bezmála čtyři desítky regionálních firem nabízelo gurmánské lahůdky i osvědčenou klasiku. „Největší úspěch ale jednoznačně měly burgery na všechny možné způsoby. U stánků s nimi se tvořily fronty. Ale stejně jako v předchozích letech i letos mohli návštěvníci zkusit i delikatesy, které odpovídají aktuálním gastronomickým trendům. Například náš tradiční host a čerstvý obhájce titulu Zlatý kuchař Honza Punčochář letos přivezl sladkou kuchyni a nabízel mimo jiné jahodovou zmrzlinu připravovanou na mrazícím stole,“ popsal Vysloužil.

Na pódiu se během víkendu vystřídaly kuchařské celebrity v čele s hlavní tváří festivalu Zdeňkem Pohlreichem, který v neděli bavil diváky hned třikrát. „Na Garden Food Festivalu je vždycky parádní atmosféra. To se potvrdilo i dnes,“ konstatoval populární „šéf“. Kromě něj bavili návštěvníky například michelinský kuchař Radek Kašpárek, herečka a spisovatelka Markéta Hrubešová, foodblogerka Kamu nebo cukrářka Iveta Fabešová.

V tradiční anketě o nejlepší restauraci zvítězila stejně jako v předchozím roce olomoucká restaurace Lobster s šéfkuchařem Jaroslavem Klárem. Stříbrnou pozici přisoudili hlasující nováčkovi festivalu Grill Pubu Pod Lipami z Olomouce, kterou vede teprve šestadvacetiletý kuchař Zdeněk Svoboda. Na třetím místě byla restaurace Fishi Sushi, v jejímž stánku hostovali kuchaři Petr Heneš a Ondřej Hutník.

Festival měl letos také významný charitativní rozměr. Mezi vystavujícími byly organizace MammaHelp, sdružení žen s rakovinou prsu, nebo TyfloCentrum. Poprvé pořadatelé spolupracovali s Charitou Olomouc, které na závěr víkendu nabídli přebytečné potraviny a pokrmy. „Nechceme jídlem plýtvat, proto jsme rádi, že charita přijala náš dar a do azylových domů a přímo k výdeji lidem bez domova jsme od vystavovatelů zaslali nejen pečivo, ale také maso, ryby nebo i dezerty. Restauracím za to patří dík,“ řekl Vysloužil.

V Olomouci si už Garden Food Festival získal přízeň milovníků dobrého jídla a pití při předchozích dvou ročnících. Vloni se do Smetanových sadů vydalo přes dvanáct tisíc lidí, v roce 2015 to bylo necelých deset tisíc návštěvníků. Úspěšný projekt se po loňské premiéře zopakuje i ve Zlíně, a to v termínu 2. – 3. září. Vůbec poprvé se letos na Garden Food Festival mohou těšit i obyvatelé Ostravy. V areálu Dolních Vítkovic se uskuteční 10. a 11. června.

Čtěte více:

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.