neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Roušky nebudou povinné ve třídách. Ve firmách jen za určitých podmínek

Ani po zpřísnění nařízení o nošení roušek ve vnitřních prostorách nebudou ve školách povinné ve třídách, pouze ve společných prostorách. Na videokonferenci s novináři to dnes řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Původně měla povinnost ochrany dýchacích cest ve společných prostorách škol platit od pondělí pouze v Praze, s dnešním mimořádným opatřením ministerstva zdravotnictví ale tomu tak bude od čtvrtka po celé zemi. Povinnost nosit roušky bude od čtvrtka platit i ve firmách. Zaměstnanci vykonávající práci na jednom místě, například v kanceláři, s minimálně dvoumetrovým rozestupem od dalších osob ji mít nemusí. 

Od začátku školního roku se koronavirus vyskytl ve 144 školách, uvedl Vojtěch. Například v Praze kvůli nákaze zahájí nový školní rok se zpožděním Fakultní základní škola PedFUK v ulici Mezi školami v Praze 13, ZŠ profesora Švejcara v Modřanech a waldorfská základní škola v Jinonicích, zavřená je do čtvrtka i mateřská školka K Podjezdu v Praze 4.

Roušky budou platit i ve firmách s výjimkami při rozestupech

Povinnost nosit roušky bude od čtvrtka platit i ve firmách. Zaměstnanci vykonávající práci na jednom místě, například v kanceláři, s minimálně dvoumetrovým rozestupem od dalších osob ji mít nemusí. Na dnešní videokonferenci s novináři to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Nově se povinnost bude týkat také vnitřních hromadných akcí bez ohledu na počet účastníků, dosud tomu tak bylo u akcí nad 100 lidí.

Od čtvrtka bude povinné nosit roušku ve vnitřních prostorách budov v celé České republice. Chránit si ústa a nos je v současnosti nutné při cestách hromadnou dopravou nebo návštěvách úřadů a zdravotnických a sociálních zařízení. V Praze pak ode dneška povinnost platí i v obchodech a nákupních centrech a na poštách.

Naopak výjimku z nošení roušek budou mít podobně jako na jaře malé děti, mateřské školy, osoby s duševní poruchou, lidé při konzumaci jídel a nápojů nebo sportovci v době tréninku a zápasu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky roušky, covid, koronavirus, vláda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.