pondělí 13. května 2024 Servác

Pozitivní výsledek testu se lidé dozví pomocí SMS nebo e-mailu

Laboratoře provádějící testy na nový koronavirus budou ode dneška posílat pacientům informaci o pozitivním výsledku e-mailem nebo prostřednictvím SMS. Dosud se lidé tímto způsobem dozvídali jen o negativním výsledku vyšetření. Pozitivní výsledek musel dosud sdělovat nakaženému lékař, většinou z hygieny.

Elektronické zasílání informací o pozitivním výsledku testu na covid-19 laboratořím ukládá mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví. Podle něj mají laboratoře povinnost sdělit výsledek testu bezodkladně, nejpozději do 48 hodin od přijetí vzorku k vyšetření.

V případě, že je test na koronavirus pozitivní nebo je výsledek nejasný, dostane nakažený doporučení kontaktovat svého praktického lékaře a informace ohledně dalšího postupu, aby předešel šíření nemoci. V případě pozitivního výsledku bude pacient informován, že má dodržovat izolaci, uvedlo ministerstvo.

Od začátku září laboratoře denně provedou většinou více než 10.000 testů, za poslední týden v pracovní dny přes 15.000. Zatím maximum bylo 18.942 testů v pátek. Nakažených je mezi testovanými v září v jednotlivých dnech mezi 4,5 a 11,8 procenta.

Na test na covid-19 může člověka poslat praktický lékař, pokud má příznaky nemoci, nebo epidemiolog krajské hygienické stanice, pokud byl v rizikovém kontaktu s někým, kdo už byl pozitivně testovaný. Lidé si mohou také na test dojít sami, pak si ho ale sami také zaplatí. U pozitivně testovaných končí izolace bez testu po deseti dnech nebo tři dny po skončení příznaků.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky covid, koronavirus, testy, karanténa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.