úterý 30. dubna 2024 Blahoslav

V Olomouckém kraji ve čtvrtek přibylo rekordních 874 nákaz

V Olomouckém kraji bylo ve čtvrtek zaznamenáno 874 potvrzených nákaz novým koronavirem, nejvyšší počet od začátku pandemie. Dosavadní rekord z minulého pátku byl překonán o 200 případů. Za poslední týden bylo v kraji zjištěno rekordních 3131 nákaz covid-19. Ve srovnání s předchozím týdnem je to dvojnásobek. Od začátku pandemie bylo v kraji potvrzeno celkem 8398 nákaz covid-19. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

V Olomouckém kraji se z covidu-19 dosud vyléčilo 3465 lidí a 65 osob zemřelo. Aktuálně se s nemocí v kraji potýká 4868 osob. Jejich počet je nejvyšší od března, kdy v Česku epidemie covid-19 propukla.

Ministerstvo eviduje ve svých statistikách všechny nemocné s trvalým bydlištěm v kraji, čísla hygieniků se tak o něco liší. Hygienici k středečnímu podvečeru v Olomouckém kraji uvádějí 6804 případů covid-19. Nejvíc potvrzených nákaz je na Olomoucku, kde hygienici evidují od počátku pandemie 3443 případů. Celkem 1089 případů je dosud registrováno na Prostějovsku a na Přerovsku 930.

Případů rychle přibývá i na severu regionu, kterému se v předchozích měsících epidemie vyhýbala. Na Šumpersku je podle hygieniků od počátku pandemie registrováno 1060 nákaz a na Jesenicku 282.

Testování samoplátců už i v Jeseníku

Starostové několika měst a obcí na Jesenicku kvůli rychle rostoucímu počtu nákaz novým koronavirem požádali o víkendu hejtmanství o zřízení místa pro testování samoplátců, které v tomto horském okrese navzdory rostoucímu počtu nákaz zatím chybí. Testování na covid-19 je nyní možné v Nemocnici Agel Jeseník, avšak pouze s žádankou od lékaře či hygieniků. Starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová (Jeseník srdcem) na facebooku oznámila, že se podařilo tutu službu zajistit. „Jesenická nemocnice bude od pondělí 19. října samoplátce přijímat," uvedla.

V Olomouckém kraji přibývá pacientů, kteří jsou kvůli nákaze v nemocnici. Kapacita lůžek vyčleněných pro pacienty s těžkým průběhem covid-19 je v Olomouckém kraji už na hraně v šumperské nemocnici, která kvůli tomu postupně zvyšuje jejich počet. Plní se i kapacita v olomoucké Vojenské nemocnici. I tam jsou připraveni vyčlenit další místa. Se zvýšením počtu lůžek pro standardní i intenzivní péči o tyto pacienty ze svých rezerv počítají i nemocnice provozované v kraji skupinou Agel.

Autoři | Foto FNOL

Štítky ČR, koronavirus, Olomoucký, kraj, nákaza

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.