čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Nemocnice dál rozšiřují provozní otevírací dobu odběrových míst, některé mají až do večera

Nemocnice v Olomouckém kraji kvůli rostoucímu počtu odběrů na testování koronavirové nákazy postupně rozšiřují provozní dobu svých odběrových míst, aby tuto službu poskytly co nejvíce lidem. Například Fakultní nemocnice Olomouc tento týden odebrala na testy na covid-19 i více než 1000 vzorků denně.

Provozní dobu svého odběrového místa upravila Nemocnice Agel Přerov, kam lidé nyní mohou přijít také o víkendu. Zároveň se rozšířila provozní doba jejího odběrového místa v pracovním týdnu. „Zdravotníci přerovské nemocnice na zdejším odběrovém místě v posledním týdnu denně vyšetřili v průměru přes 150 lidí denně," řekla v pátek mluvčí přerovské nemocnice Radka Miloševská.

Testování pouze se žádankou

Zatímco dosud se v přerovské nemocnici testovalo ve všední dny od 08:00 do 14:00, tak nyní je odběrové místo v provozu od 07:00 do 15:00 a o víkendech a svátcích od 08:00 do 13:00. „Odběrové místo bude i nadále sloužit pouze indikovaným pacientům, které k odběrům posílá hygiena nebo praktický lékař. Lidé se musí stále k odběru sami objednat telefonicky předem, a to na čísle 725 663 420 nebo 725 663 486," uvedla Miloševská.

Provozní dobu stejně jako přerovská nemocnice rozšířilo také odběrové místo v Nemocnici Agel Prostějov, kde se lidé také musí na odběr telefonicky objednat. „Díky rezervačnímu systému se u nemocnice netvoří dlouhé fronty. Apelujeme proto na pacienty, aby na vyšetření přicházeli přesně na sjednaný čas," řekla Miloševská. Také odběrové místo v Prostějově je určeno pro pacienty odeslané k odběru praktickým lékařem či hygieniky.

FNOL vyhradila samoplátcům speciální čas

Fakultní nemocnice Olomouc kvůli rostoucímu počtu nákaz prodloužila provoz odběrového místa na vyšetření covid-19 až do 19:00. Prodloužení odpolední pracovní doby o víkendu i v pracovních dnech se týká indikovaných pacientů se žádankou od lékaře nebo hygieniků. Samoplátcům jsou o víkendech vyhrazeny dopolední termíny, v pracovních dnech doba od 12:30 do 15:00.

Kvůli prudkému nárůstu počtu odebraných vzorků ke zjištění nákazy koronavirem FN Olomouc zavedla tento týden od středy povinné rezervace také pro pacienty odeslané na testy praktickými lékaři nebo hygieniky. Opatření má předejít dlouhým frontám před odběrovým místem. Počet lidí, kteří do nemocnice přicházejí na odběry, se totiž zvyšuje. Minulý týden v pátek jich bylo více než 900 a v úterý bezmála 1200.

V Olomouckém kraji přibylo za posledních týden 5371 nových případů onemocnění covidem-19, je to o 2200 případů více, než byl nárůst předchozí týden. Ministerstvo zdravotnictví eviduje k dnešnímu dni v kraji celkem 13.769 případů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FNOL

Štítky koronavirus, nemocnice, Olomoucký, kraj, testy, covid-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.