sobota 18. května 2024 Nataša

Hasiči dekontaminali některá oddělení FN Olomouc

Hasiči se pustili za pomoci takzvaného mlhovače do dekontaminace některých oddělení Fakultní nemocnice v Olomouci určených pro pacienty nakažené koronavirem. Zbavují je tak nežádoucích virů a bakterií, sdělila včera mluvčí hasičů Lucie Balážová. Nemocnice na sociální síti uvedla, že se tak některé jednotky již pomalu vracejí do standardního režimu. Od začátku září hasiči tímto procesem již dekontaminovali téměř 120 objektů.

„K dezinfekci prostor využíváme speciálního přístroje, tzv. mlhovače. Díky němu jsme schopní místnost o velikosti školní třídy dekontaminovat do jedné minuty. Zdravotníkům tak pomáháme s postupným návratem jejich oddělení do normálního provozu po tom, co byla určena k péči o pacienty s koronavirem," uvedla mluvčí hasičů. Podotkla, že hasiči během dneška dekontaminovali jedno z oddělení II. chirurgické kliniky. „Během 15 minut jsme zbavili 15 místností nežádoucích virů a bakterií," podotkla mluvčí.

Očistu komentovala také Fakultní nemocnice v Olomouci na sociální síti, podle ní by návrat do normálu nebyl možný bez pomoci hasičů, kteří oddělení dekontaminují pomocí generátorů horkého dezinfekčního aerosolu. „Jsme na dobré cestě a některé naše covid jednotky se pomalu vracejí do standardního režimu," uvedla nemocnice.

Na celý kraj mají hasiči pět přístrojů, využili ho například k dekontaminaci odběrových stanů, veřejných budov či objektů sociálních či školských zařízení. Celé objekty jsou podle mluvčí Balážové hasiči schopni dezinfikovat během několika desítek minut. „Přístroj dezinfikuje vše, co se v místnosti nachází, bez poškození či zvlhnutí materiálů. Dekontaminuje například i počítač, telefon či tkaniny," uvedla mluvčí.

Hasiči mají po celém Olomouckém kraji i nadále denně v terénu také mobilní tým, který zajišťuje odběry. Vysílán je především tam, kde se předpokládají hromadné odběry. Tým tak vyjíždí především do zařízení sociálních služeb. Od konce října zajistil přes tisíc odběrů na 83 různých místech, dodala Balážová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Olomouckého kraje

Štítky ČR, hasiči, nemocnice, koronavirus, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.