pátek 26. dubna 2024 Oto

Muž si objednal foťák přes internet a zaplatil předem, zboží ani vrácení peněz se nedočkal

Mladý muž si chtěl objednat foťák přes internet. Zareagoval na inzerát a poslal platbu předem včetně poštovného. Foťáku se nedočkal a přišel i o peníze, které poslal.

21. října nabízela neznámý člověk prostřednictvím jednoho z internetových portálů k prodeji fotoaparát za 10 800 korun. Na tuto nabídku zareagoval zájemce z Olomoucka. Na základě proběhlé komunikace zaslal prodávajícímu předem na jeho účet peníze za foťák a navíc poštovné. Poté mu mělo být zboží dodáno. Neznámý pachatel však po zájemci požadovala dalších více než dvanáct tisíc korun s tím, že tyto peníze jsou na pokrytí celních poplatků, protože zboží mělo být dopraveno z ciziny.

Tyto peníze mu již zájemce neposlal. Do dnešního dne však nemá ani zboží a ani mu nebyly vráceny peníze. „Vzhledem k tomu, že muž pojal podezření, že by se mohlo jednat o podvod, vše oznámil na policii. Policisté v dané věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvod, na který trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody až na dvě léta,„““ uvedla policejní mluvčí Irena Urbánková.

 

Doporučení pro nakupující na inzertních portálech:

  • Zjistěte si co nejvíce informací o prodávajícím – reference.(zadejte do vyhledávače informace, které znáte – jméno, telefonní číslo, e-mail, číslo bankovního účtu a hledejte zkušenosti ostatních uživatelů).
  • Neobjednávejte zboží u prodávajícího bez recenze, v případě nízkého počtu recenzí se mu raději vyhněte.
  • Nikdy nezasílejte peníze předem na účet prodávajícího, kterého neznáte.
  • Navrhněte prodejci osobní odběr a v případě jeho výmluvy (např. je v nemocnici, v zahraničí apod.) zboží nekupujte.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky podvod, policie, internet, fotoaparát

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.