čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Podvodník vylákal z přerovské firmy jeden a půl milionu korun. Hrozí mu osm let vězení

Téměř o 1,5 milionu korun přišla jedna z přerovských firem, která na základě internetového podvodu zaslala peníze na jiný účet. Částku od ní vylákal neznámý pachatel, který vystupoval v roli jejího dlouhodobého obchodního partnera. Podvod se prokázal až ve chvíli, kdy firmu kontaktoval skutečný zahraniční partner. Případem se zabývají kriminalisté z oddělení kybernetické kriminality, informoval krajský policejní mluvčí Libor Hejtman.

Vystupoval jako jejich dlouholetý obchodní partner ze zahraničí

Kriminalisty kontaktoval minulý pátek spolumajitel přerovské společnosti. Neznámý pachatel podle něj vylákal od 13. listopadu z podniku přes 1,42 milionu korun. „Podvodník vystupoval jako jejich dlouholetý obchodní partner ze zahraničí. Z podvržené e-mailové adresy, která byla téměř shodná s adresou zahraničního partnera, zaslal zprávu, v níž uvedl, že v bance, kde mají veden bankovní účet, je prováděn vnitřní audit," uvedl policejní mluvčí.

Platbu chtěl na jiný účet

Přerovská organizace měla v tu dobu partnerovi uhradit fakturu na 62 tisíc amerických dolarů, což přibližně odpovídá škodě. „Pachatel tedy požádal, zdali by mu finanční prostředky nemohly být zaslány na nový bankovní účet, aby se k penězům dostal dříve, tedy než bude dokončen audit v původní bance," uvedl Hejtman. Přerovská společnost podle kriminalistů neměla podezření, neboť zahraniční partner již v minulosti asi dvakrát změnil svůj bankovní účet a platby se vždy uskutečnily v pořádku. Žádosti proto vyhověla a fakturu proplatila na nový bankovní účet, dodal policejní mluvčí.

Osm let vězení

Kriminalisté po pachateli pátrají, hrozí mu až osm let vězení. Apelují přitom na všechny podnikatele, aby byli při odesílání plateb do zahraničí ostražití.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, kriminalita, internet, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.