pátek 29. března 2024 Taťána

Za tragickou nehodu hasičské cisterny u Libivé může podle policie její řidič. Hrozí mu až šest let ve vězení

Za loňskou tragickou nehodu hasičské cisterny, která havarovala při cestě k zásahu u Libivé na Šumpersku, může podle policie její řidič.

Řidiči cisterny hrozí až šest let ve vězení

Policisté jej v těchto dnech obvinili z usmrcení z nedbalosti a těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti, hrozí mu až šest let vězení řekla mluvčí šumperské policie Jiřina Vybíhalová.

VIDEO: Hasiči zveřejnili záběry z tragické nehody u Libivé

Při nehodě zemřel řidičův kolega, velitel zásahu, který seděl na místě spolujezdce. Obviněný řidič byl těžce zraněn, další tři lidé byli lehce zraněni. Při nehodě byla způsobena škoda za více než 4,5 milionu korun. Případ policisté vyšetřovali několik měsíců, čekali mimo jiné na znalecké posudky ze soudního lékařství a silniční dopravy.

Z těch vyplynulo, že za tragickou nehodou stála nepřiměřená rychlost jízdy, kterou řidič hasičské cisterny nepřizpůsobil svým schopnostem, vlastnostem vozidla a nákladu, předpokládanému dopravně technickému stavu komunikace, povětrnostním podmínkám a jiným okolnostem, které je možno předvídat," uvedla policejní mluvčí.

Velitel hasičů při nehodě přišel o život

Nehoda se stala 24. srpna mezi Libivou a Vlachovem na Šumpersku. Hasiči ze zábřežské stanice v okamžiku nehody mířili k zásahu, jeli na pomoc účastníkům dopravní nehody. „Na mokré vozovce hasičský vůz dostal smyk, přejel do protisměru, kde se bočně střetl s protijedoucím osobním vozidlem Volkswagen Polo a následně sjel do silničního příkopu, kde havaroval," popsala Vybíhalová.

Při nehodě se zranila čtyřčlenná osádka hasičského vozu, velitel hasičů, který seděl na místě spolujezdce, svým zraněním na místě podlehl. Těžké zranění utrpěl i řidič cisterny, další dva kolegové utrpěli lehká zranění. „Lehké zranění utrpěl také řidič vozidla Volkswagen Polo, který se prostřednictvím úhybného manévru a najetím na pravou krajnici snažil uvolnit průjezd hasičskému vozu. Společně s ním ve vozidle cestovala také spolujezdkyně, která vyvázla bez zranění," dodala mluvčí.

Lidé posílali peníze na podporu rodiny zemřelého hasiče

Na podporu rodiny zemřelého a těžce zraněného hasiče byla vyhlášena veřejná sbírka. Vyvolala velký ohlas u veřejnosti, přispívali jak jednotlivci, tak organizace či sbory dobrovolných hasičů z celé republiky. Největším přispěvatelem byl v září premiér Andrej Babiš, který jako soukromá osoba poslal na obě sbírky 100 tisíc korun.

Kvůli tříměsíční sbírce byly zřízeny dva transparentní účty, jeden na pomoc pozůstalým velitele hasičů, který při nehodě zemřel, a druhý pro jeho těžce zraněného kolegu, který se kvůli vážnému zranění k profesi vrátit nemůže. Sbírka byla ukončena na konci listopadu. Na každý z obou účtů lidé poslali víc než 1,2 milionu korun. Velitel hasičů Jiří Rýznar, který kolizi nepřežil, byl vyznamenán in memoriam při slavnostním udělení medailí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje.
    

Autoři | Foto HZSOL

Štítky nehoda, Libivá, objasnění, policie, vyšetřování, příčina, smrt, hasiči

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.