pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Řidiči za jízdy sledují filmy, telefonují nebo čtou noviny. Policisté si na ně posvítili v rámci dopravní akce

Ve spolupráci s Krajským úřadem Olomouckého kraje, který zapůjčil autobus a krajským koordinátorem BESIP, se včera uskutečnila dopravní akce zaměřená na kontrolu řidičů nákladních aut a autobusů.

Policisté z autobusu kontrolovali řidiče nákladních aut a autobusů jedoucích po úseku dálnice D35, D46 a D1 Olomouckého kraje. „Do akce byli zapojeni i policisté z dopravního inspektorátu z Prostějova, z Olomouce a odboru dopravy krajského ředitelství a dálničního oddělení Kocourovec, kteří zjištěné přestupce po trase zastavovali. Celkem bylo do akce nasazeno devět služebních aut, a to jak v civilním provedení, tak v barvách Policie České republiky,“ řekla policejní mluvčí Marta Vlachová.

Snahou takových opakujících se akcí je ukázat na přetrvávající nekázeň řidičů. Řidiči za jízdy často sledují filmy, telefonují, píší zprávy nebo si čtou noviny či prohlíží mapu. Tím, že se plně nevěnují plně řízení, se zvyšuje riziko dopravních nehod. Taková akce se konala již v roce 2017 a 2018. Zkušenému oku policistů neujdou ani řidiči osobních aut. Z oken autobusu je totiž dobře vidět, co někteří za jízdy všechno zvládají.

„Policisté v autobusech s kamerou v ruce sledují oba směry jízdy a policejní hlídky, které projíždí také po dálnici, přes vysílačku informují o přestupci. Policejní hlídka hříšníka na bezpečném místě zastaví a přestupek vyřeší. Během akce policisté zjistili šedesát čtyři přestupků a na pokutách uložili 42 100 korun. Mezi nejčastější přestupek bylo telefonování za jízdy, a to v třiatřiceti případech. Dále se jednalo v sedmi případech o překročení nejvyšší povolené rychlosti a jízda bez platné dálniční známky a v osmi případech nebyl řidič připoután bezpečnostním pásem,“ dodala Vlachová.

V Olomouckém kraji se stalo k dnešnímu dni 984 dopravních nehod a zemřelo sedm osob, z toho se na dálnicích našeho kraje stalo 57 nehod, při kterých zemřela jedna osoba. V kraji za dva měsíce letošního roku havarovalo 104 nákladních aut. Dopravní akce se osvědčila, proto se do konce roku bude ještě několikrát opakovat.

Autoři | Foto PČR

Štítky policie, bezpečnost, doprava, akce

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.