úterý 16. dubna 2024 Irena

Řidič hasičské cisterny stane kvůli tragické nehodě u Libivé před soudem

Před šumperským soudem dnes stane řidič hasičské cisterny obžalovaný kvůli loňské tragické nehodě u Libivé na Šumpersku.

Cisterna jela v osudnou chvíli k zásahu a na mokré silnici dostala smyk. Při nehodě zemřel řidičův kolega, velitel zásahu, který seděl na místě spolujezdce. Obžalovaný hasič, který vůz řídil, byl těžce zraněn a další tři lidé byli zraněni lehce. Za usmrcení z nedbalosti a těžké ublížení na zdraví z nedbalosti řidiči hrozí až šest let vězení.

Při nehodě byla také způsobena škoda za více než 4,5 milionu korun. Nehoda se stala 24. srpna mezi Libivou a Vlachovem na Šumpersku. Hasiči ze zábřežské stanice jeli k dopravní nehodě. Na mokré vozovce dostal hasičský vůz smyk, při němž přejel do protisměru, kde se bočně střetl s protijedoucím osobním autem. Následně sjel do příkopu, kde havaroval. Podle policie stála za tragickou nehodou nepřiměřená rychlost jízdy, kterou řidič hasičské cisterny nepřizpůsobil situaci na silnici.

Nehoda a její následky vyvolaly loni ohlas v celé republice. Na podporu rodiny zemřelého a těžce zraněného hasiče byla vyhlášena veřejná sbírka, lidé přispívali na dva transparentní účty. Sbírka byla ukončena na konci listopadu. Na každý z obou účtů lidé poslali více než 1,2 milionu korun. Velitel hasičů Jiří Rýznar, který kolizi nepřežil, byl vyznamenán in memoriam medailí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje.

Autoři | Foto HZSOL

Štítky soud, řidič, cisterna, nehoda, smrt, hasiči

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.