středa 24. dubna 2024 Jiří

Dva muži měli připravovat velký požár skladu textilu v Olomouci. Čeká je soud

Kvůli požáru skladu textilu v Olomouci v roce 2016, který byl co do rozsahu jedním z největších za poslední léta v Olomouckém kraji, stanou před soudem dva muži. Jsou obžalovaní z přípravy obecného ohrožení, založení samotného požáru se škodou 40 milionů korun se jim prokázat nepodařilo. Kauzu již dostal na stůl soudce olomouckého krajského soudu, nařídil ji na druhou polovinu června. Podle expertíz byl požár založen úmyslně. Případ policisté původně odložili s tím, že viníka se jim vypátrat nepodařilo.

Obžalobu na muže podala státní zástupkyně Alice Ondrášková. „V případu je podána obžaloba pro přípravu obecného ohrožení. Muži jsou obžalovaní z toho, že požár připravovali," řekla žalobkyně. Soudce Aleš Vašků řekl, že žalobu zaevidoval a nařídil jednání, kauzu bude projednávat 19. a 20. června.

PSALI JSME: V Olomouci u nákupního parku Bělidla hoří textilní hala

Požár skladu a třídírny textilu v olomoucké části Bělidla byl jedním z největších za poslední léta v Olomouckém kraji. Na místě tehdy zasahovalo 130 hasičů z Olomouckého a Moravskoslezského kraje, kteří plameny dostali pod kontrolu po pěti hodinách. Požár v ulici Matěje z Janova byl oznámen v sobotu 25. června 2016 půl hodiny po půlnoci. Zasažena byla skladovací hala a třídírna textilu o celkové ploše asi 2000 metrů čtverečních a kancelářské prostory. Z objektu zbyly pouze trosky, stropy se propadly, obvodové stěny se zřítily.

Případ původně policisté vyšetřovali pro podezření z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti se sazbou od šesti měsíců do pěti let. Během vyšetřování se na základě expertíz zjistilo, že požár někdo založil úmyslně, změnila se proto právní kvalifikace na trestný čin obecné ohrožení, za který by viníkovi hrozilo osm až 15 let vězení. V červnu 2017 policisté oznámili, že případ odložili, protože se nepodařilo zjistit pachatele.

Škoda byla původně odhadována na 40 milionů korun, o pár dnů později majitel areálu škodu odhadl až na 80 milionů. Policisté poté čekali na znalecké posudky, které škodu stanovily zhruba na 40 milionů korun.

Autoři | Foto HZSOL

Štítky ČR, soud, požár, textil, ohrožení, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.