pátek 29. března 2024 Taťána

Před krajským soudem dnes stanul muž, který odebíral Březinův líh. Hrozí mu až třináct let za mřížemi

Před olomouckým krajským soudem dnes stanul Marian Ryška obžalovaný z krácení daní v souvislosti s kauzou lihové mafie.

Ryška způsobil škodu za téměř 8,5 milionu korun

Podle obžaloby jde o jednoho z odběratelů nezdaněného lihu pocházejícího od zlínského podnikatele Radka Březiny. Žalobci spočítali, že Ryška prodejem nezdaněného alkoholu způsobil státu škodu bezmála 8,5 milionu korun, za což mu u soudu hrozí až třináctileté vězení. Hlavní líčení bude pokračovat v úterý, kdy ale soudce neplánuje vynést rozsudek.

Ryška dnes u soudu řekl, že se "absolutně necítí" být vinen. „Odmítám konstrukci, na které je celá obžaloba postavena," prohlásil Ryška, který tvrdí, že se stal obětí msty Radka Březiny. „Chce mě potrestat za to, že jsem si proti němu dovolil vypovídat," uvedl Ryška a poté už využil svého práva u soudu nevypovídat.

Ryškův případ je jednou z mnoha větví velké kauzy lihové mafie, které spojuje postava Radka Březiny. Soudy ho za daňový únik 5,6 miliardy korun poslaly na 13 let do vězení, potrestáno s ním bylo dalších pět lidí. Odběratele lihu začala policie odhalovat hlavně díky výpovědi Březinova bratra Tomáše, jenž získal status spolupracujícího a nejnižší trest 3,5 roku. Jako jediný je už na svobodě.

PSALI JSME: Před krajským soudem dnes stane muž, který údajně odebíral Březinův líh

Do Olomouce dnes byli předvoláni v roli svědků Radek i Tomáš Březina. Radek Březina u soudu řekl, že Ryška od něj nelegální líh nakupoval už na konci 90. let. Obchodní spolupráce podle Březiny pokračovala i v pozdější lihové aféře, za kterou byl zlínský podnikatel odsouzen.

Ryška od Březiny nakupoval líh několikrát ročně po dobu čtyř let

Radek Březina tvrdí, že Ryška od něj nelegální líh nakupoval v letech 2004 až 2008, a to několikrát ročně. Nákladním automobilem, který řídili Březinovi spolupracovníci, byly Raškovi do Opatovic na Přerovsku přivezeny pokaždé tři nebo čtyři tisícilitrové nádrže s nezdaněným lihem. Celkem podle Březiny šlo nejméně o 32.000 litrů nelegálního lihu. Nákladní auto s lihem bylo podle Březiny v Opatovicích zaparkováno před hospodou.

Posádka kvůli utajení schovala klíče v domluvné části nákladního vozidla a poodjela v osobním automobilu. Ryška poté s nákladním automobilem odjel, nádrže s lihem složil a před restauraci přivezl prázdné nádoby. „Ryška měl černé stáčírny na různých místech. Jednu dobu i doma," podotkl Březina.

Největší odběratelé nezdaněného lihu od Radka Březiny, kteří způsobili škodu na daních za stovky milionů korun, už jsou pravomocně odsouzeni. Naposledy vrchní soud v dubnu potvrdil 11 let vězení majiteli zkrachovalé likérky AB style Milanu Antoniazimu. Devítileté tresty si odpykávají Stanislav Pražan a jeho syn. Loni v červnu vrchní soud zvýšil tresty šesti ze sedmi obžalovaným v kauze odběratelů a distributorů tohoto lihu, jež byli spjati s Likérkou Drak. Dostali tresty v rozmezí od 3,5 do 11,5 roku.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky soud, líh, kauza, Březina, policie

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.