čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

VIDEO: Olomoučtí kriminalisté rozkryli případ podvodných e-shopů, které způsobily škodu 3 miliony korun

Olomoučtí kriminalisté rozkryli rozsáhlý případ podvodných e-shopů, které v ČR fungovaly dva roky. Poškozeno je přes 400 lidí, škoda dosáhla tří milionů korun. Obviněni jsou tři lidé, sedmadvacetiletý muž z Mělníku a dva cizinci. Obviněný Čech byl za pomoci polských policistů zadržen v Polsku, kde se dlouhodobě ukrýval pod falešnou identitou, cizinci byli dopadeni v Praze. Za podvod trojici hrozí až osm let vězení, řekl dnes novinářům kriminalista Pavel Schweiner.

„Je to poměrně velmi rozsáhlá trestná činnost fungující od října 2018, kdy máme zadokumentováno 13 e-shopů, existuje přitom vysoký předpoklad, že těch falešných e-shopů bude daleko více. Co do počtu poškozených, který bude s velkým předpokladem vyšší, tak i do počtu škody, která bude pravděpodobně vyšší, si myslím, že jde o velmi rozsáhlou, dlouhotrvající trestnou činnost,“ řekl dnes Schweiner.

Podvodné e-shopy působily v České republice od října 2018, systém policisté specializovaní na kybernetickou kriminalitu za pomoci analytiků odkrývali od loňského října. Obvinění fiktivní internetové obchody zakládali v Česku, Polsku a na Ukrajině. „Na e-shopech byla velká rozmanitost zboží od telefonů přes pračky či sušičky, cena byla mírně ponížena oproti ostatním e-shopům. Byl na nich přitom vždy jediný způsob platby, a to z účtu na účet,“ popsal kriminalista.

Systém podvodů byl velmi sofistikovaný

Podvodné e-shopy:
cleverelektro.cz, elektroking.cz, maxmobil24.cz, elektrospace.cz, topstore.cz, efouny.cz, alltronix.cz, jixstore.cz, oneelektro.cz, gmstore.cz, smartyx.cz, smartall.cz, turtlee.cz.

Samostatný systém podvodů označili vyšetřovatelé jako velmi sofistikovaný. Po založení podvodných e-shopů nabrali pachatelé bílé koně, kteří fungovali jako operátoři nebo skladníci. Lidé si na stránkách podvodných e-shopů vybrali zboží, systém jim vygeneroval objednávku, ale lidé peníze nevědomky poslali na bankovní účty skutečných internetových obchodů a zaplatili tak za podvodníky. Odtud pachatelé dostávali zaplacené zboží, které využívali pro svou potřebu nebo je vyváděli do zahraničí. Lidé se tak zaplaceného zboží nikdy nedočkali.

Každý podvodný e-shop fungoval jen několik dní, lidé najatí jako bílí koně o trestné činnosti podle kriminalistů neměli ponětí. Za práci nedostali nikdy zaplaceno, v případu tak mají postavení svědků. „Na každý takový e-shop přišlo 50 až 80 objednávek, u najatých skladníků si poté pachatelé zboží vyzvedávali nebo si najali externí autodopravce, kteří mohli během covidu přejet přes hranice,“ uvedl Schweiner. Dodal, že bylo složité zajišťovat výnos z této trestné činnosti, zboží totiž s obrovskou rychlostí expandovali pachatelé do zahraničí.

Po obviněném Čechovi zdrženém v Polsku bylo už dříve vyhlášeno celostátní pátrání včetně evropského zatykače. Již dříve se podle policistů dopouštěl trestné činnosti a vyhýbal se nástupu do vězení, kde si nyní odpykává trest za předchozí trestnou činnost. Obvinění cizinci jsou ve vazbě.

VIDEO:

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, kriminalita, internet, podvod, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.