neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Podvodník obral ženu z Olomoucka o více než sto tisíc. Po telefonu se vydával za pracovníka banky

Nepříjemnou zkušenost má za sebou třiašedesátiletá žena z Olomoucka, která v pondělí 7. prosince přišla během několika chvil o více než sto tisíc korun ze svého bankovního účtu. Telefonicky ji kontaktoval podvodník, který se vydával za pracovníka banky. Peníze z ženy vylákal pod záminkou lepšího zabezpečení internetového bankovnictví.

Dne 7. prosince třiašedesátiletou ženu telefonicky kontaktoval zatím neznámý podvodník a představil se jako zaměstnanec banky. „S legendou podezřelých odchozích plateb vyšších částek z jejího bankovního konta, ji přepojil na údajného pracovníka příslušné banky. Pod záminkou lepšího zabezpečení internetového bankovnictví pak ženu naváděl a zadával jí jednotlivé příkazy k nastavení, které postupně poškozená provedla,“ přibližuje podvodníkův trik policejní mluvčí Lenka Vanková. 

Následně ženu ubezpečil, že je již vše v pořádku a její bankovnictví je opět plně zabezpečeno. „Poškozená žena však záhy zjistila, že jí byly z účtu odčerpány finanční prostředky prostřednictvím šesti bezhotovostních převodů a rovněž převodem pomocí debetní karty v celkové výši téměř 107 tisíc korun,“ dodává Vanková. 

Ve věci policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu podvod. Za ten lze podle trestního zákoníku vzhledem k vyhlášenému nouzovému stavu uložit trest odnětí svobody na dvě léta až osm let.

Policie varuje všechny občany:

- Nedůvěřujte žádné cizí osobě, ať už se vydává za kohokoliv a uvádí jakoukoliv záminku.
- Nesdělujte nikomu své osobní údaje ani neposkytujte žádné přístupové údaje k účtům, PIN kódy ani kódy ověřující různé transakce.
- Nereagujte na SMS zprávy došlé z neznámého čísla, kterými odesílatel po vás žádá přístupová hesla nebo přeposlání došlé SMS zprávy, která byla omylem zaslána na vaše číslo.
- V případě telefonického kontaktu sdělte, že nemáte čas a hovor ukončete a případně o tom informujte policisty.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto unsplash.com

Štítky policie, podvod, banka, telefon, bankovnictví, internet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.