čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Pozor na kola, počet krádeží se neustále zvyšuje

Krádeže jízdních kol, bohužel, nejsou nic neobvyklého. Počet krádeží se v období od ledna do května oproti minulému roku zvýšil z 52 krádeží na 83. Policie má pro cyklisty několik rad.

Dvě jízdní kola byla ve čtvrtek odcizena svým majitelům. Zloději se na kola zaměřují a nekradou už jen venku. Nebojí se vloupat do sklepních prostor panelových domů a tam ukrást nejdražší bicykl.

Zloděj se vloupal do domu na ulici Gen. Svobody v Uničově. Policie zjistila, že pachatel zničil visací zámek na dveřích sklepní kóje a poté tam ukradl horské kolo v hodnotě více než 15 tisíc korun.

Další krádež proběhla v domě na ulici Werichova v Olomouci. Osmadvacetiletý muž si připevnil své kolo lankovým zámkem ve společné kolárně. Když se téhož dne do kolárny vrátil, čekal na něj jen prázdný stojan. Odcizeno bylo kolo v hodnotě 18 tisíc korun. 

"Policisté v obou případech zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinů krádež a porušování domovní svobody. Zloději nyní hrozí za krádež až dva roky za mřížemi. V roce 2015 bylo v době od ledna do května na Olomoucku nahlášeno 52 krádeží jízdních kol. V letošním roce za stejné období prověřují policisté již 83 případů krádeží jízdního kola," sdělila policejní mluvčí Marie Štrbáková.

Policie má pro cyklisty několik rad, které pomůžou předejít krádeži kol a zkaženému létu.

  • V domě mějte svá kola bezpečně uschovaná, nejlépe v bytě nebo komoře s řádným bezpečnostním zámkem.

  • Uschovejte si doklad od zakoupení jízdního kola, nejlépe s pořízením jeho fotografie. V případě krádeže usnadníte pátrací činnost policie.

  • Před jízdou zkontrolujte, zda má vaše kolo potřebnou povinnou výbavu.

  • Dodržujte pravidla bezpečnosti v silničním provozu. Bezpečnostní prvky na jízdním kole jsou nezbytné pro zaručení dobré viditelnosti.  Pamatujte, reflexní doplňky v každém případě zvyšují bezpečnost cyklistů na silnicích.

  • Buďte opatrní a důslední, kde svá jízdní kola odkládáte.

  • Nikdy nenechávejte kola bez dozoru odstavená ve stojanech a uzamčená lankovým zámkem. K překonání takového zámku postačí zloději jen pár vteřin. Sezóna cykloturistiky je v plném proudu a právě vaše kolo se může někomu zalíbit.

    
Čtěte více:                                                                                     

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.