středa 24. dubna 2024 Jiří

Muž se snažil zastat týrané ženy, útočník ho zranil nožem

Hned dva případy dlouhodobého týrání vygradovaly o tomto víkendu. Policie musela vykázat dva muže ze společného bydlení po tom, co ohrožovali své okolí nožem.

První případ vykázání a ohrožení nožem se stalo v sobotu, kdy krátce po jedné hodině v noci napadl dvaatřicetiletou přítelkyni v jejím zaměstnání, v restauračním zařízení na Olomoucku. „Nejprve ji velmi vulgárně nadával, požadoval po ní peníze a poté ji napadl i fyzicky, přičemž u sebe měl mít schovaný nůž. 32 letý známý se ženy zastal a poté došlo mezi nimi k potyčce. Při ní měl být zastánce ženy zraněn na noze nožem, který měl mít agresor u sebe. Zraněný musel vyhledat lékařské ošetření,“ uvedla policejní mluvčí Irena Urbánková. Žena vše ohlásila na policii, ale ještě před jejich příjezdem útočník z místa utekl.

„Při šetření události vyšlo najevo, že se násilník takového jednání vůči přítelkyni nedopustil poprvé. Již v minulosti ji několikrát napadl a incidenty řešila policie. V odpoledních hodinách se policii podařilo ho vypátrali v Mohelnici a na základě předběžného souhlasu, vydaného Okresním státním zastupitelstvím v Olomouci, ho zadrželi,“ popsala Urbánková. Dechová zkouška ukázala, že měl 2,4 ‰ promile alkoholu v dechu. „Na základě všech zjištěných skutečností využili svého zákonného oprávnění a násilníka na dobu 10 dnů vykázali ze společného obydlí a jeho nejbližšího okolí do vzdálenosti 200 metrů,“ dodala mluvčí. V případě odsouzení hrozí muži dva až deset let za mřížemi.

Druhá, podobná, událost se stala taktéž v sobotu, ale v dopoledních hodinách. V jednom z olomouckých bytů napadl devětadvacetiletý muž ze Šumperska svoji 34 letou přítelkyni a vulgárně ji nadával. „Poté vzal do ruky nůž a vyhrožoval jí, že ji bodne. Po jeho útoku musela žena dodatečně vyhledat lékařské ošetření. Přivolaní policisté během šetření zjistili, že se muž takového jednání vůči své partnerce nedopustil poprvé. Zhruba od roku 2013 ji opakovaně napadal jak fyzicky, tak i verbálně,“ popsala Urbánková.

Muž byt pozitivně testován na přítomnost alkoholu v dechu a to s výsledkem přes 2,5 ‰ alkoholu. Žena byla také v podnapilém stavu, policisté naměřili 2,1 promile alkoholu v dechu. “Na základě lékařského vyšetření byl muž umístěn do protialkoholní záchytné stanice k vystřízlivění. Po vyhodnocení všech zjištěných skutečností využili policisté svého zákonného oprávnění a muže na dobu 10 dnů vykázali ze společného obydlí a jeho nejbližšího okolí do vzdálenosti 100 metrů,“ řekla Urbánková. Muži hrozí v případě odsouzení dva až osm let ve vězení. 

Autoři | Foto pixabay.com | Zdroj PČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.