úterý 30. dubna 2024 Blahoslav

Případ obřího požáru textilní haly v Olomouci policie odložila. Ač byl založen úmyslně, viníka nenašli

Policisté odložili vyšetřování loňského červnového požáru skladu textilu v Olomouci, který byl co do rozsahu jedním z největších za poslední léta v Olomouckém kraji. Podle expertiz byl založen úmyslně, viníka se však kriminalistům vypátrat nepodařilo.

O požáru jsme informovali zde.

Případ vyšetřovali jako zvlášť závažný zločin obecného ohrožení, pachateli hrozilo osm až 15 let vězení, řekla dnes krajská policejní mluvčí Marie Šafářová. Škodu znalecké posudky upřesnily na 40 milionů korun.

„Věc byla odložena, protože se nepodařilo zjistit skutečnosti opravňující zahájit trestní stíhání konkrétní osoby, nepodařilo se zjistit pachatele. Pominou-li důvody odložení, bude zahájeno trestní stíhání a vyšetřování bude pokračovat," uvedla policejní mluvčí.

Případ původně policisté vyšetřovali pro podezření z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti, kde byla sazba podstatně nižší, od šesti měsíců do pěti let. Ke změně právní kvalifikace s podstatně přísnější sazbou přistoupili policisté o několik měsíců později na základě výsledků expertiz, které zjistily, že šlo o úmyslné zapálení.

Požár skladu a třídírny textilu byl jedním z největších za poslední léta v Olomouckém kraji. Na místě tehdy zasahovalo 130 hasičů z Olomouckého a Moravskoslezského kraje, kteří plameny dostali pod kontrolu po pěti hodinách. Požár v ulici Matěje z Janova byl oznámen v sobotu 25. června půl hodiny po půlnoci. Zasažena byla skladovací hala a třídírna textilu o celkové ploše asi 2000 metrů čtverečních a kancelářské prostory. Z objektu zbyly pouze trosky, stropy se propadly, obvodové stěny se zřítily.

Škoda byla původně odhadována na 40 milionů korun, o pár dnů později majitel areálu škodu odhadl až na 80 milionů. Policisté poté čekali na znalecké posudky, které škodu stanovily zhruba 40 milionů korun.

Čtěte více:

Autoři | Foto HZSOL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.