úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Podezřelý z vraždy měl nejdřív zbít muže v jeho domě, pak dům i s obětí zapálit. Dnes stanul před soudem v Olomouci

Před krajským soudem v Olomouci dnes stanul sedmatřicetiletý René Bučan obžalovaný z vraždy v Lipové - lázních na Jesenicku. Podle obžaloby loni v březnu nejprve v rodinném domě napadl dvaašedesátiletého muže ležícího v posteli, následně se vrátil a v domě založil požár. Napadený se udusil, škoda byla vyčíslena na 420 000 korun. Soud bude pokračovat v následujících dnech výslechem svědků a znalce.

Nezaměstnaný Bučan podle státní zástupkyně po předchozí hádce napadl staršího muže, u kterého bydlel. Nejméně jednou ho silně udeřil do hrudníku a napadený poté spadl z postele na zem a špatně dýchal. Bučan z domu odešel. Když se o něco později vrátil, podle státní zástupkyně zjistil, že muž dýchá stále hůř.

Bučan pak podle obžaloby do mužovy postele položil zapálené čajové svíčky a odešel pryč. „Byl si vědom toho, že jeho jednání může vést ke smrti poškozeného, který se nebude moci z místa vzdálit či oheň uhasit," uvedla státní zástupkyně. V domě začalo hořet a dvaašedesátiletý muž se udusil oxidem uhelnatým.

Bučan u soudu popřel, že by požár založil. Starší muž byl podle něj opilý a po úderu pěstí do hrudníku skuhral, avšak před jeho podvečerním odchodem si zapálil cigaretu. Bučan tvrdí, že odešel k sousedům a do domu se vrátil až pozdě večer. „Cítil jsem kouř, vešel jsem do bytu a zjistil, že je tam moc velký kouř. Viděl jsem i plamínky. Chtěl jsem je zahasit, ale požár se zvětšil," vypověděl Bučan před soudem. Když se na jeho hlasité volání nikdo z domu neozýval, tak prý požádal sousedku, aby zavolala hasiče.

Bučan měl v den požáru s majitelem domu spor kvůli ztracené poukázce na peníze. Poukázku společně hledali od rána. Úder následoval poté, co starší muž údajně Bučanovi sprostě nadával. Bučan u soudu vypověděl, že se s majitelem domu často hádal. Muž prý požadoval, aby se z domu odstěhoval.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky napadení, vražda, požár, soud, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.