sobota 20. dubna 2024 Marcela

Podvodníci okradli šestasedmdesátiletou ženu přímo u ní v domě, tvrdili, že jsou zástupci plynárny

Podvodníci zastavili v autě u zahrady rodinného domu v obci na Prostějovsku a pod smyšlenou záminkou doplnění smlouvy ohledně dodávek plynu se dostali až dovitř domu šestasedmdesátileté ženy. Tam ji okradli o devět tisíc. Že byla obětí podvodu si žena uvědomila o několik dní později a věc oznámila policii.

Případ se stal ve čtvrtek 24. května 2018 kolem poledne, kdy černé auto v provedení kombi zastavilo u zahrady domu v obci na Prostějovsku. Vystoupili z něj dva muži, kteří zavolali na  majitelku domu, že potřebují doplnit smlouvu ohledně dodávek plynu.

„Žena muže pustila na zahradu a poté na verandu domu, kde začali vyplňovat nějaké tiskopisy. Během toho se žena musela na chvíli vzdálit a když se vracela, našla jednoho z mužů v kuchyni domu. Muž na ženu zaútočil, že musí ihned zaplatit pokutu 9 tisíc korun, jinak bude zvýšená na 100 tisíc korun,“ popsal průběh podvodu policejní mluvčí František Kořínek.

Žena pod nátlakem a z obavy z vysoké pokuty požadovanou částku zaplatila a podvodníci jí přislíbili potvrzení a veškerou dokumentaci zaslat poštou. „V případě dopadení a odsouzení pachatelům tohoto jednání za přečin podvod hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta,“ doplnil Kořínek.

Chyby, kterých se žena dopustila

  1. Pustila cizí muže do domu
  • přitom přijeli neohlášeně a takhle žádná seriózní společnost nepracuje
  • dostatečně neověřila jejich příslušnost k distribuční společnosti – v případě takové neohlášené návštěvy doporučujeme telefonické ověření. Kontakt na společnost naleznete na smlouvě. V případě jakéhokoli podezření či nejasnosti se můžete obrátit i na policii na tísňové lince 158
  1. Zaplatila
  • žádná distribuční společnost od odběratelů nikdy nevybírá peníze hotově
  • žádná pokuta se nezvyšuje při pozdější úhradě

Preventivní rady pro seniory

  • Než do bytu pustíte neohlášenou návštěvu neznámých lidí, telefonicky se poraďte, například se svými dětmi.
  • V takových situacích nic neplaťte!
  • Nemějte doma větší množství finanční hotovosti. Peníze patří do banky. Podvodníci jsou velice zdatní manipulátoři, a když je pustíte do domu a máte u sebe hotovost, je velice pravděpodobné, že vás o ni připraví. A použijí k tomu jakékoli záminky.
  • Nenechte se tlačit do rychlých rozhodnutí. Vše si řádně promyslete a nejlépe se o věci s někým poraďte. Nic nepodepisujte hned.
  • V případě jakéhokoli podezření věc oznamte policii na linku 158. A to i v případě, že podezřelé odmítnete a oni odejdou.

Foto Pixabay.com

Štítky krádež, podvod, seniorka, Prostějovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.