úterý 19. března 2024 Josef

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

ROZHOVOR: Pivovar Jadrníček má třetí nejlepší pivo světa. Ochutnat ho můžete v Jadrošově Krčmě

PR článek

Luboš Jadrníček je spolumajitel Pivovaru Jadrníček, který funguje od roku 2014 v Náměšti na Hané. Jelikož se pivovaru daří, rozhodl se Luboš ušetřit cestu potenciálním zákazníkům z Olomouce do Náměště a v roce 2018 otevřel hospodu přímo v Olomouci. Jadrošova Krčma stojí v ulici U Kovárny v Neředíně.

V Jadrošově Krčmě je možné ochutnat všechna piva Pivovaru Jadrníček. V nabídce je šest druhů piv a z Krčmy si mohou zákazníci pivo odvézt i v sudech. „Brácha je sládek, já mám na starosti spíš prodej piva a starám se o hospody, kde se naše pivo točí. No a teď se starám taky o tuhle naši Jadrošovu Krčmu,“ začíná Luboš svoje povídání.

Jak jste s vařením piva začali?

Taťka vystudoval pivovarnictví a sladovnictví v Plzni, pak dělal v olomouckém pivovaru v Holici. Naši rodiče si otevřeli pěstitelskou pálenici u nás v Náměšti a přemýšleli jsme, co bychom k tomu mohli ještě otevřít. Přece jen, když tam zákazníci čekají při tom dlouhém procesu pálení, říkali jsme si, že bychom tam postavili posezení. Nechtěli jsme klasické posezení, rozhodli jsme se, že tam budeme vařit vlastní pivo. Díky tomu, že má taťka vystudovanou školu, bylo to legislativně jednodušší.

Takže vaření piva se u vás rozmohlo do to té podoby, že vám poměrně úspěšně frčí pivovarská hospůdka v Náměšti?

Je to tak, ale hodně jsme od zákazníků z Olomouce slýchali, že právě tady není místo, kde by mohli ochutnat všechna naše piva. V Olomouci jsou sice hospody, které nabízejí naše pivo, ale odebírají třeba jeden nebo dva druhy. Když jsme dostali příležitost otevřít Jadrošovu Krčmu v Olomouci, šli jsme do toho. Teď tady nabízíme šest druhů našich piv a zákazníci tady pohromadě opravdu můžou ochutnat všechna piva, která točíme i v Náměšti.

Jadrošova Krčma nabízí sudy o objemu 15, 20, 30 a 50 litrů každého druhu piva, který je aktuálně k dostání. Sudy si mohou zákazníci objednat, vyzvednou i vrátit přímo v Krčmě.

Jaká piva tedy teď máte na čepu?

Máme tu šest druhů piv. Jadroš světlý ležák je vlajková loď pivovaru, je to klasická spodně kvašená jedenáctka. Náměšťák je spodní ležák dvanáctka, ta je trošku více hořká než Jadroš. Pak je tu Kotelník, to je polotmavá čtrnáctka. Na dvou čepech točíme speciály. Na jednom kohoutu je teď Japač, to je American Pale Ale a na druhém je Jadrník čokoládový, ten má chuť čokolády až pražené kávy, dal by se přirovnat k chuti Stoutu. A pak tu máme Tmavého Jadroše, to je tmavá třináctka, která teď získala ocenění.

Jaké ocenění?

Náš Tmavý Jadroš je jedno z nejlépe hodnocených tmavých piv v České republice. Letos jsme získali třetí místo na světové pivní pečeti v kategorii speciální tmavé pivo. Můžeme tedy říct, že je to vlastně třetí nejlepší pivo na světě. Tohle ocenění nám dělá opravdu velkou radost.

Patří k ocenění taky nějaká finanční prémie?

To ne. Můžeš používat ten erb, Světová pivní pečeť. Ale hlavně to pro nás funguje jako obrovská motivace, protože když už vyhraješ třetí místo na takhle velké soutěži, tak vidíš, že to děláš dobře a je skvělé, že to chutná i té odborné komisi.

Pojďme zpět k druhům piv. Kdo zná akci Jadrošův den, dobře ví, že vaříte i silnější piva.

Je to tak, máme i jedno z nejsilnějších piv v České republice. To je Kosťák, třicítka. A tohohle Kosťáka mohou zákazníci ochutnat vždycky jen na Jadrošově dni. To je akce, kterou každoročně pořádáme v Náměšti na Hané. Letos bude v sobotu 8. června u kapličky a budou tam hrát country kapely, Karel Gott revival Morava anebo nejlepší český revival Beatles Brouci Band – The Beatles Revival. Přes den se tedy diváci mohou těšit na soutěže a koncerty a večer bude následovat tradiční zábava.


O celkový vizuál Pivovaru Jadrníček se stará šternberský grafik Tomáš Eder. Ten vytvořil nejen logo pivovaru nebo Jadrošovy Krčmy, vytvořil i etikety na lahve nebo tyhle dveře od chladícího boxu se sudy.

Pojďme zpátky do Krčmy. Kdy jste otevřeli?

Otevřeli jsme 10. září 2018. Zpočátku jsme se samozřejmě báli. V dnešní době je ten trend takový zvláštní, lidi spíš zůstávají doma, moc do hospody nechodí. Ani zákony jako zavedení EET nebo zákaz kouření v hospodách nám to moc neulehčují. Takže hospody obecně teď prožívají takové slabší období, ale my jsme se nechtěli ničeho zaleknout. Krčma funguje, ohlasy na ni jsou úžasné. Jsme moc rádi, když nám lidi říkají, že je to u nás pěkné nebo, že je super, že můžou konečně někde ochutnat všechna naše pivka. Takže i na doporučení svých známých lidi přicházejí, ochutnávají a to nás těší.

Necítíte se v Neředíně příliš vzdálení od centra a od dalších potenciálních zákazníků?

Jezdí sem autobusy, tramvají to máš chvilku. Zastávka U Kovárny je asi 300 metrů a tramvajky jezdí dlouho do večera, takže pro návštěvníky je dostupnost dobrá. Na tomhle místě jsme spokojeni, ale samozřejmě nás moc láká dostat se ještě blíž do centra Olomouce. Touhle Krčmou jsme dokázali, že to může fungovat, funguje nám tu i odběr sudů, ale opravdu bychom byli rádi, kdybychom v centru Olomouce měli nějaké místo, kde by zákazníci mohli naše pivo ochutnat a třeba pro sudy na akci si zajet do Krčmy na Neředín.

Foto Jindřich Karas

Štítky rozhovor, pivo, hospody, restaurace, Pivovar Jadrníček, Luboš Jadrníček

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.