úterý 19. března 2024 Josef

ROZHOVOR: Já chci jet nonstop! V parku se už potřetí bude konat Olomoucká štafeta na vozíku

Už třetím rokem se bude v druhé půlce června konat Olomoucká štafeta na vozíku. Startuje 24. června a po čtyřiadvacet hodin se budou lidé střídat na 250 metrů dlouhém úseku v Rudolfově aleji. O této jedinečné akci jsme si krátce popovídali s organizátorem akce a PR manažerem spolku Trend Vozířkářů Olomouc Tomášem Helískem.

V čem štafeta na vozíku spočívá a kde se bude konat?
Jsme jakýmsi předskokanem olomouckého půlmaratonu. Ve spolupráci s Runczech již třetím rokem pořádáme tuto akci, kdy se vše bude odehrávat v parku ve Smetanových sadech u altánu. Opětovně se pokusíme, aby během těch 24 hodin dorazilo co nejvíce lidí a ujelo 250 m na vozíku.

Co má tato akce za cíl?
Co nejvíce zapojit veřejnost, aby si lidé všech věkových skupin vyzkoušeli, jaké je ujet 250 metrů na invalidním vozíku. Díky této čtyřiadvacetihodinové štafetě chceme co možná nejvíce změnit názory lidí na život s handicapem, upozornit na důležité rozhodování o bezbarierovosti míst, a v neposlední řadě jde i o edukaci a osvětu pro naše nejmenší.

Již třetím rokem pořádáte tuto ojedinělou akci, co jste zlepšili od minula?
Vždy je co zlepšovat, od organizace až po samotný průběh. Největší "problém" je noční obsazení štafety. Proto se nyní budeme snažit, aby nás dorazilo podpořit co nejvíce lidí večer a v noci. Pro odvážné noční jezdce máme i překvapení a odměny, jako motivaci. (úsměv)

Kolik odhadujete, že se zúčastní letos lidí?
Loni se aktivně zapojilo 521 účastníků. Věřím, že letos se nám povede přiblížit se k vysněné tisícovce.

Kolik kilometrů se na vozíku dá za 24 hodin pokořit?
Podle loňských údajů se ujelo minimálně 130 kilometrů.

Proč minimálně?
Protože byli i jezdci z řad olomouckých sledge hokejistů, kteří si to dali několikrát a jezdili x hodin v kuse.. (smích)

Máte přislíbenou účast některé známé osoby?
Určitě ano! Akci zahájí v pátek 9:00 pan primátor města Olomouce. Dále máme příslib hejtmana Olomouckého kraje, ale i toho z Pardubického kraje a Vysočiny. Dále jsme pozvali i naši ambasadorku v Běhu pro dobrou věc, běžkyni Petru Kamínkovou, a věřím že opětovně dorazí i Carlo Capalbo a jeho realizační tým z Runczech.

Bude se akce konat za každého počasí?
Ehm, myslíte, že si vozíčkář může dovolit nejet kvůli dešti do práce? Bude to se vším všudy, takže pláštěnky máme nachystané a těšíme se na všechny! Pojedeme nonstop!

Čtěte více:

Autoři | Foto Spolek Trend Vozíčkářů Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.